Начало Новини Актуално Туристическият данък е отменен от Конституционния съд

Туристическият данък е отменен от Конституционния съд

Актуално

туризъм данък

Конституционният съд (КС) отмени въведения преди година туристически данък, който замени плащаната дотогава туристическа такса. Това става ясно от решение, взето на заседание на 5 април. Данъкът беше атакуван през ноември от 61 депутати от БСП и ДПС.

Туристическият данък замени плащаната преди това туристическа такса. За разлика от нея данъкът се изчислява на база минимум 30% заетост на легловата база, независимо дали тя е била постигната през годината. Туристическата такса пък се плащаше върху реализирания брой нощувки в отделен хотел, пише capital.bg. Мотивът за преминаването към данъка беше ниската събираемост на тези средства и оплакванията на общините, че хотелиерите крият нощувки. Още тогава хотелиерите твърдяха, че облагането е в ущърб на сезонно работещите обекти, тъй като е въведено на годишна база.

Без да е публично обявено, през ноември стана ясно, че 61 депутати са внесли искане до Конституционния съд данъкът да бъде отменен. Мотивите им бяха, че има противоречие в Закона за местните данъци и такси. Депутатите цитираха текст, според който обект на облагане са реализираните нощувки, а данъкът за тях се изчислява, като броят на реализираните нощувки за месеца се умножава по ставка, въведена с решение на общинските съвети по места.

В пълно противоречие с останалите разпоредби на туристическия данък се въвежда и друг, различен обект за облагане, а именно броят на леглата в средствата за подслон, независимо от действително осъществените в тях нощувки, гласи искането. В него се посочва, че се подменя обектът на облагане (в случая 30% от легловата база, а не реализираните нощувки) и има недопустимо смесване на елементи от две категории преки данъци - подоходни и имуществени.

Незаконосъобразното увеличение на туристическия данък чрез облагането и на хипотетични доходи, при трайната тенденция за намаляване на реалните доходи както на гражданите, така и на предприятията от туристическия сектор противоречи и с принципа, регламентиран в конституцията, за съобразяване на данъците с доходите, пише в искането до съда.

Конституционният съд е приел аргументите на депутатите и е обявил за противоконституционна разпоредбата за туристическия данък.

Облагането е на основата на броя предоставени услуги – нощувки, и очевидно има подоходен характер, казва съдът. Според него обаче предвиденият в друг текст от закона минимален размер на туристическия данък, дължим в годишен аспект, вече има характер на имуществен данък, тъй като размерът му се определя от капацитета (броя легла) на обекта на облагане. Така според съдиите са ползвани елементи и на подоходни, и на имуществени данъци, което пък противоречи на конституцията, съгласно която понятията доходи и имущество изискват разграничаване между подоходните и имуществени данъци.

Съдиите се позовават и на решение на Конституционния съд от 1996 г., според което не трябва да се допускат елементи на едната категория данъци в другата. Двама от състава - Цанка Цанкова и Стефка Стоева, са подписали решението с особено мнение.

След решението на съда общините ще могат да събират някогашната туристическа такса на база реални нощувки. До редакционното приключване на броя от сдружението на местните организации не бяха открити за коментар. От асоциацията на хотелиерите пък съобщиха, че решението е справедливо, тъй като досега сезонно работещите хотели са били наказвани. Ще направим анализ на съдебното решение и всички аргументи за и против, коментира председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

Миналата година, когато беше въведен данъкът, имаше драстично намаление на приходите от него по места въпреки общия ръст в туристическия сектор. Една от причините е, че в изборната 2011 г. много общински съвети предпочетоха да въведат възможно най-ниските ставки. Отделно от това намаляха и приходите от големите хотели. Така в края на годината постъпленията в туристически курорти като Несебър например бяха около 30 - 40% от планираните след края на летния сезон, а на други места стигнаха до около 60 - 70 на сто.

 

Още новини