Начало Новини Актуално Туристическият бранш поиска още едно лято с по-ниска ставка на ДДС

Туристическият бранш поиска още едно лято с по-ниска ставка на ДДС

Актуално
туризъм, лято 2011

Ставката от 9% ДДС в туризма да влезе в сила от 1 октомври 2011 година, а не от 1 април 2011 г. Това са поискали на среща с премиера Бойко Борисов представители на туристически и туроператорски организации. Аргументът е, че по този начин ще запазят летния туристически сезон през 2011 г., тъй като много от договорите за него вече са сключени.

Витан Иванов, шеф на Съвета по туризъм в София, каза, че са получили подкрепа от премиера и сега им предстоят разговори в ресорните комисии в Народното събрание, за да стане предложението им факт.
"Помолихме, ако може това да бъде отложено до 1 октомври, както първоначално сме го поискали, тъй като всички договори на хотелиери и туроператори вече са разписани и тези 2% ДДС отгоре значително ще им се отразят“, каза Иванов, цитиран от dnes.bg.
Според него „се спасява“ зимният сезон, тъй като деветте процента влизат в сила от 1 април. „Ние помолихме да се спаси и летният сезон, тъй като морските курорти за летен туризъм имат два пъти повече хотели, отколкото зимните курорти“.
„Премиерът прие добре идеята, но каза, че това зависи от парламента, и сега ще водим разговори със съответните комисии в Народното събрание", каза Иванов.

Според промените в Закона за данък върху добавената стойност, който беше приет на първо четене в края на октомври, парламентът реши данъчната ставка за настаняване в туристическия сектор да бъде еднаква за индивидуалните и за груповите пътувания и да е в размер 9 на сто. В средата на ноември поправката мина и на второ четене в Народното събрание.
Още тогава представители на туристическия бизнес възразиха срещу това решение с аргумента, че ще се оскъпят туристическите услуги.

Още новини