Начало Новини Актуално Туристически агенции от целия свят са впечатлени от възможностите, които предлага регионът на Стара Загора

Туристически агенции от целия свят са впечатлени от възможностите, които предлага регионът на Стара Загора

Актуално

През декември в Барселона се проведе 60-ата Генерална асамблея на Световната асоциация на туристическите агенции WATA. На форума беше представен туристическият потенциал на Старозагорски регион с конкретни обекти, продукти и с цялостното културно-историческо наследство.

Проектът за популяризиране и развитие на региона на Стара Загора, като устойчива и предпочитана туристическа дестинация за български и чуждестранни туристи, се реализира от Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Агенция за регионално-икономическо развитие - Стара Загора, Областна администрация – Стара Загора, общините от региона, организации и институции с отношение към туризма и представители на бизнеса, с активната подкрепа на Световната асоциация на туристическите агенции WATA и с прякото съдействие на Туристическа агенция МИЕЛ Травел – представител на WATA за България.

Проектът беше подкрепен лично и от изпълнителният директор на WATA Кристин Фурние, която участва в двудневен туристически форум в Стара Загора и Казанлък.

В Генералната асамблея са участвали 30 членове от 25 държави. Всички те бяха много впечатлени от региона на Стара Загора и споделиха, че ще обмислят възможности да започнат да продават тази все още непозната, но много атрактивна дестинация, заяви Огнян Благоев, представителят на WATA за България, който лично представи проекта в Барселона. Той заяви още, че е презентирал оферта за 7-дневна екскурзия в региона на Стара Загора, която съчетава посещение на забележителни обекти и активна почивка.
През следващата година Старозагорски регион ще бъде включен в туристически пакет, който се предлага на американски гости.
С популяризиране на инициативата се е ангажирал и представителят на Световната агенция в Брюксел.
Проектът се осъществява и с финансовата и логистична подкрепа на Ротари Дистрикт 2482 България и на Ротари клуб - Стара Загора. През 2010 година ние ще представим туристическия потенциал на нашия регион в Канада, за да привлечем още туристи, каза президентът на Ротари клуб - Стара Загора Николай Шопов.

Областният управител на Стара Загора Йордан Николов, който изцяло подкрепя проекта, заяви, че за пореден път ще го представи пред Министерството на културата и ще настоява, регионът да намери достойно място при преразглеждането на Стратегическия план за развитие на културния туризъм.

Писмо, с което за пореден път, изразява подкрепата си за развитие на проекта за популяризиране на Старозагорски регион, е изпратила Кристин Фурние.

пресконференция - Стара Загора

WATA, Стара Загора

регион Стара Загора

 

Писмо от изпълнителния директор на Световната асоциация на туристическите агенции (WATA) Кристин Фурние по повод на провелата се в Барселона 60-а Генерална асамблея на асоциацията, на която беше представен обединеният туристически потенциал на регион Стара Загора

Скъпи старозагорски приятели,
Както знаете, през първата седмица на декември в Барселона се състоя 60-ата Генерална асамблея на WATA, на която присъстваха 30 членове от 25 различни страни.
В дневния ред на работните ни сесии, имахме панел, включващ, както вече предварително знаете, представяне на проекта на Стара Загора и участието ми в него през октомври 2009 г.

Много съм радостна да споделя, че отношението към проекта беше много позитивно и дори изразено с голям ентусиазъм от страна на нашите членове.
Всички бяха очаровани от красотата и стойността на вашия регион. Нещо повече, което е много важно, някои членове на WATA мислят за възможностите да започнат да продават тази все още непозната дестинация и продукти, които все още не са част от големите оферти, но които категорично могат да се интегрират в програмите на WATA за: специални интереси и необичайни културни програми. Това беше определено като много интересна ниша на WATA и разбира се най-добрата платформа това да се направи, би била голямата подкрепа за този проект.
Нашият президент, Алед Заки, Ittatours, Египет поиска от мен да направя специална мейлинг листа, за да разпространим презентацията на регион Стара Загора до всички контакти в разширената ни база. Това ще бъде направено през следващите седмици и месеци, тъй като представлява около 150.000 адреса от цял свят.

Вашият представител г-н Огнян Благоев, член на борда на WATA ще ви разкаже повече за това.
Периодично ще ви държа в течение за нашите действия.

Най-сърдечни поздрави!

12.12.2009 г., Женева

Искрено Ваша,
Кристин Фурние
Изпълнителен директор на WATA

Още новини