Начало Новини Актуално ТУРАНДОТ – Операта с кукли открива оперния сезон на Старозагорската опера на 15 ноември

ТУРАНДОТ – Операта с кукли открива оперния сезон на Старозагорската опера на 15 ноември

Актуално
1turandot blizki planove spec290318Официалното откриване на оперния сезон на Старозагорската опера ще се състои на 15 ноември от 19.00 часа с оперно-кукления спектакъл на операта Турандот от Джакомо Пучини. Спектакълът беляза висок връх в репертоарните търсения на Държавна опера-Стара Загора през изминалия творчески сезон. Постановъчният екип на Турандот бе заслужено отличен с годишната награда Стара Загора.
На 15 ноември за първи път старозагорци ще имат възможността да аплодират в ролята на Турандот оперната примадона Цветелина Василева. Певицата, титулована ласкаво и с право като един от най-красивите български оперни гласове, спечели овациите на старозагорци на премиерата на Турандот в ролята на Лиу, а през август т.г.– Цветелина Василева бе Турандот в едноименната продукция на пучиниевия фестивал - Торе дел лаго, представена на сцената на замъка Олавинлина на престижния оперен фестивал Савонлина, Финландия. Специално за откриването на новия оперен сезон на Старозагорската опера пристига и италианският тенор с бляскава международна кариера Дарио ди Виетри, който ще изпълни ролята на принц Калаф.В ролята на Лиу ще бъде великолепното сопрано – солистка на Старозагорската опера, Русалина Мочукова, а Тимур – именитият български бас Юлиан Константинов. Участват още солистите Теодор Петков, Георги Динев, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Симеон Симеонов, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, артисти от Държавен куклен театър-Стара Загора, децата от вокалната студия на ДЮСОБ Маргаритки, представители на Прабългарската школа за оцеляване ага-Тур. Спектакъла ще дирижира Владимир Башнаков.
За първи път в историята на оперното изкуство в България на 29 март 2018 година на сцената на Държавна опера-Стара Загора бе представено голямо оперно заглавие с кукли. Оперно-кукленият спектакъл на операта Турандот от Пучини се осъществи от двата водещи културни института в Града на липите - Държавна опера-Стара Загора и Държавния куклен театър – Стара Загора. На 13 юли този спектакъл гостува с огромен успех и на ММФ Моцартови празници в Правец.
Грандиозната задача бе възложена на изключителен международен творчески екип, състоящ се от доказани творци в двете изкуства – операта и кукления театър. Режисьорите са Огнян Драганов и Дарин Петков, сценография и костюми Каталин Йонеску-Арборе /Румъния/, Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, художествено осветление Васко Лисичов /Македония/, пластика Хзе Фу-Чен /Тайван/, хормайстор Младен Станев.
Творческият екип заложи на класическото представяне на приказната история в операта Турандот. В основата на режисьорската концепция е превръщането на китайската принцеса Турандот от дете в жена. Тази трансформация става пред очите на зрителя – Турандот, която подхожда към света около себе си като в игра с кукли, изведнаж се сблъсква с реалността и няма сили повече да се противопоставя. Тя е завладяна от любовта…
Използвайки и силата на кукленото изкуство режисьорът Огнян Драганов в тандем с кукления актьор и режисьор Дарин Петков представиха пред зрителя трогателната китайска приказка по един необикновен начин с много пластика, танц, театрални изразни средства и ефектна сценична визия. И един необичаен и изненадващ финал! Румънският художник Каталин Арборе разгърна безграничния си талант в картини, илюстриращи автентичния китайски национален колорит. Маски, кимона, традиционни китайски костюми, перуки и украшения допълват пищната зрелищност на спектакъла. Впечатляващо куклено присъствие има и в сценографията, в която основни персонажи са изобразени с раздвижени механизирани фигури и ярки художествени платна. Кукли, които оживяват. Куклената част – глави, конструкции, костюми на куклите са проектирани от именитите български майстори-художници Васил Рокоманов и Силва Бъчварова.
Проектът Турандот разчупва традиционните представи за оперен спектакъл. Търсенето на различното, без да наруши истинския замисъл на композитор и драматург, но пък да предизвика любопитството на публиката, на малки и големи към новия оперен артист – куклата. Стремежът е публиката да повярва, че може и така, че КУКЛАТА е онзи неписан в оперната партитура образ, който може да подсили основната тема, да я нюансира още повече.
На 14 февруари 2019 година Старозагорската опера ще гостува с оперно-кукления спектакъл на операта Турандот от Пучини на сцената на Националния дворец на културата в София.
 
Турандот - видео

Още новини