Начало Новини Актуално Тулово остана под водна блокада

Тулово остана под водна блокада

Актуално

Отводняването на приземни етажи и дворни заграждения в село Тулово продължава вече пети ден. Най-засегнати са дворовете на две къщи, в които нивото на водата е повече от половин метър, а също така и сградата на местното училище.

Това установи репортерска проверка на вестник Старозагорски новини.
"Не знам вече кое подред е това наводнение. Водата достига до коленете ми и не мога да изляза от къщата си. Вече повече от пет години никой не прави нищо, а когато паднат проливни дъждове, аз и семейството ми се молим да не бъдем засегнати отново", сподели пред екипа ни една от потърпевшите. Само преди три дни къщата й отново е била под водна блокада. Екипи на "Гражданска защита" - Стара Загора, са отводнили веднага мястото, но два дни по-късно живущите там отново са попаднали във водния капан. Проблемът според засегнатите е липсата на канализация или отводнителна шахта.
"Освен падналите дъждове и интензивното снеготопене, високите подпочвени води също са причината за станалите наводнения. Засега нямаме решение на проблема, но предвиждаме в най-скоро да предприемем сериозни действия. Всичко обаче зависи от Община Мъглиж", това каза Милен Бакалов, кмет на село Тулово. В бъдеще се мисли за построяването на дренаж, който да поема дъждовните води, но реализацията на тази идея отново зависи от Община Мъглиж, информира още той.
До края на март ще стане ясно дали е одобрен предвиденият проект за канализация, информира Стойчо Цанев, кмет на община Мъглиж. Идеята е да се построи нова канализация в участъка Тулово - Мъглиж. След като проектът бъде одобрен от Общинския съвет, той щял да се внесе в Министерството на околната среда и водите. Парите, които ще са необходими, са около 44 милиона лева.
В окаяно състояние се намира и гробищният парк на селото. От общината са заявили, че това е задължение на църквата, но духовните лица твърдят, че то е общинско място и следователно е тяхно задължение. За да не се обърнат ковчезите, местните жители са принудени да поставят дори камъни върху тях. Недоволни от този факт, те не спират да чакат отговор на въпроса докога ще продължи този абсурд. Вече повече от пет години се подминава и искането им за построяване на отводнителен канал, като през 2005 година се е събрала подписка. Общината обаче отново вдига рамене и излиза с извинението, че няма достатъчно средства. Вчера Стойчо Цанев обеща да се вземат мерки. Дотогава обаче единствената надежда на живущите там е да няма проливни дъждове.

Още новини