Начало Новини Актуално Тубиста и неговите наследници с обща изложба в Стара Загора

Тубиста и неговите наследници с обща изложба в Стара Загора

Актуално
Никола Заров

Изложба на три поколения художници от известната казанлъшка фамилия Зарови потапят в магията на акварела в галерията на Артклуб "ВИК". Ценителите на изобразителното изкуство могат да видят 21 рисунки на 8 -годишният Никола Заров, сина му Апостол, дъщерята Милена и внуците Кристина и Никола-младши.

По-голямата част от изложбената площ е заета от творби на родоначалника на фамилната творческа нишка Никола Заров.

Уважаваният преподавател, който е още от първия випуск на Художествената гимназия в Казанлък, е каракачанин. Както сам разказва за себе си, роден е в каракачанска колиба в Карловския Балкан на 22 май 1931 г. Като бебе е оцелял, след като конят, на който го пренасяли родителите му, паднал в пропаст и загинал, но вързопчето с бъдещия художник не пострадало. Интересно е станало и откриването на дарбата му - докато пасял овцете на Шипка, негова рисунка видял пратеник на в. "Правда". По-късно чрез партийния комитет той му изпраща и първите материали.
През 1956 г. Заров завършва първия випуск на Художествена гимназия-София. После учи в Художествената академия при проф. Илия Петров. Изпратен е от Министерството на културата на специализация в Суриковската Московска академия. Докато е в трети курс, там получава златен медал за портрета "Кавалджия" на Седмия Световен фестивал във Виена.
През 1976 г. е  награден като преподавател в ХГ-Казанлък с орден "Св. Климент Охридски".  Почти всички старозагорски художници са учили при него - Ботьо Ботев, Слави Тенев, Вальо Дончевски. Сред учениците му са и бившият зам.-министър на културата Ганчо Карабаджаков, проф. Вихрони Попнеделчев, изкуствоведката Светла Москова.

Заров-старши има изключючително характерен почерк в живописта, негови са известните голямоформатни картини на каракачански девойки, битови и пейзажни платна. Поради специфичната си техника на рисуване - направо с тубите с бои, той носи прозвището Тубиста. Има над 20 изложби в Казанлък. Показвал е платната си и в Москва, Атина, Щип.
"Малко известните му акварелни неща, особено от цикъла за Рила, който показва в Стара Загора, са изключително въздействащи", разказа организаторът на изложбата Петко Петков и ги сравни по изящност с майстора на акварела Константин Щъркелов.

Редом с баща си със по няколко рисунки в Стара Загора присъстват и наследниците му. Синът Апостол Заров е учил живопис в Академията в Солун. От студентските години го свързва приятелство с известния и у нас художник Михалис Гарудис.  Неслучайно Апостол всяко лято рисува на Цикладските острови. Освен добър живописец и майстор на голото женско тяло, той експериментира, като смесва боите с пясък и кирпич. Дъщерята Милена Зарова-Йелич пък се е установила със съпруга си - сърбин, в Пелопонес. Четири детски рисунки прибавят още един, макар и още несръчен, щрих в приемствеността на семейството. Дело са на малките ръчички на може би следващо поколение художници - внуците Никола Заров-младши и Кристина Йелич.

Информация: вестник Новината

Още новини