Начало Новини Актуално Трудовите инспектори продължaват работа по злополуката в Арсенал

Трудовите инспектори продължaват работа по злополуката в Арсенал

Актуално

Проверката по трудовата злополука, станала в "Арсенал" миналата седмица, продължава, съобщи Йордан Йорданов, началник-отдел "Административно, информационно и правно обслужване" в Дирекция "Инспекция по труда" - Стара Загора. Привлечени са и инспекции от други дирекции, както и от Главна дирекция "Инспекция по труда".

Припомняме, че на 21 юни т.г. в Завод 4 на "Арсенал" тежко пострада при експлозия 51-годишна работничка с дългогодишен стаж в оръжeйната фирма.
"Ще се анализира цикълът на производството и ще се направи експертна оценка и да помогнем за превенцията на трудовия травматизъм. Производството на въоръжение и боеприпаси е рисков отрасъл, от началото на годината в него са регистрирани 17 злополуки", добави той.
По думите му от няколко години има трайна тенденция за намаляване с няколко процента годишно на инцидентите, но все още те не са малко. "Факт е и укриването на трудови злополуки, но процентът им също намалява, което се дължи на изсветляването на сивата икономика. Тежкият травматизъм не може да бъде скрит. Освен това работещите сами търсят правата си, а пострадалите и техните близки имат право да подадат жалба в срок от 1 година. Има обаче и случаи, когато пострадалият отива при личния си лекар и регистрира злополуката като битова", уточни Йорданов.
От началото на годината в област Стара Загора инцидентите са 99, с два смъртни и три инвалидни. Производствените са 87, а останалите са т.нар. приравнени. От началото на юни инцидентите са 11, от които един е завършил със смърт и един - с инвалидизация на пострадалия, съобщава вестник Старозагорски новини.
Злополуките се отчитат по регистрация на осигурителя, така че водещ орган при отчитането и регистрацията е НОИ. Работата на Инспекцията по труда е в създаването на механизми за превенция на трудовия травматизъм, за да бъде минимизиран.

Още новини