Начало Новини Актуално Тримата, точили ДДС по сделки с ТЕЦ 2, остават в ареста

Тримата, точили ДДС по сделки с ТЕЦ 2, остават в ареста

Актуално

Окръжният съд в Стара Загора остави за постоянно в ареста трима мъже, задържани за източване на ДДС по сделки с ТЕЦ "Марица-изток 2". Според обвинението Атанас Димитров, Димитър Генчев и Велизар Кънчев са приспадали неправомерно данъчен кредит и са укривали данъчни задължения чрез 10 търговски дружества със седалища във Варна, София, Велико Търново и Свищов. Те доставяли части, технологично оборудване и консумативи на ТЕЦ "Марица-изток 2".

Нанесените щети на държавното дружество са за около 410 000 лева.
До задържането им се стигна след подаден сигнал от ръководството на ТЕЦ-а до прокуратурата в Стара Загора през август 2009 г. Сигналът е подаден, след като при ревизия на НАП са установени нарушения на данъчното законодателство, извършени от фирми, доставчици на централата. Атанас Димитров, Димитър Генчев и радневецът Велизар Кънчев са само част от дедесарите, ощетили дружеството. Досега са приключили над 40 дела в полза на ТЕЦ "Марица-изток 2" срещу фирми и лица, за които ревизията на НАП е установила неправомерно ползван данъчен кредит в общ размер на около 300 000. В централата очакват скоро да бъде насрочено и съдебно дело срещу фирма, ползвала неправомерно данъчен кредит в размер на 2.5 млн. лв., пише вестник Старозагорски новини
Атанас Димитров и Димитър Генчев бяха арестувани в Стара Загора вечерта на 2 декември, а на следващия ден в Раднево - и Велизар Кънчев. При извършена проверка на девет адреса, ползвани от тях, са иззети документи, имащи отношение към престъпната им дейност.
"Тримата са действали по подобна схема и в "Мини Марица-изток", и то още от времето на предходното управление на въгледобивното дружество", съобщи вчера източник, пожелал анонимност. Медията ни обаче така и не успя да разбере защо едва сега се озовават в ареста.

Още новини