Начало Новини Актуално Тримата старозагорци, измамили банка с 4,5 млн. евро, остават в ареста

Тримата старозагорци, измамили банка с 4,5 млн. евро, остават в ареста

Актуално

Тримата старозагорци - Иван Стойчев, съпругата му Снежана Маринова и Свилен Стоянов, измамили банка с 4,5 млн. евро, остават в ареста. Постоянната мярка Задържане под стража, постановена на 23 април от Районен съд - Стара Загора, беше потвърдена от Окръжен съд, след обжалването й от страна на задържаните. Както вече Икономически портал на регион Стара Загора съобщи, те са основни участници в извършване на банковата измама.

През 2007 г. банката е предоставила кредити на две свързани старозагорски фирми - Евро инвестмънт АД, чийто собственици са Иван Стойчев и Свилен Стоянов, и на Импулс ИС - на Иван Стойчев и на съпругата му Снежана, с общ размер над 3,710 млн евро. Те са били обезпечени със собственост на дружествата -  недвижими имоти, техника, готова продукция и стоки на склад. След изтичането на гратисния период през миналата година е трябвало да започне погасяването на заема, но кредиторът установил, че фирмите са започнали прехвърляния на собствеността си към трети юридически лица. В продължение на месеци група от лица са прехвърляли собственост и представителства на различни свързани дружества, някои от тях учредени в САЩ, Белиз и Испания – в т.ч. в офшорни зони.
В мотивите си съдът посочи, че жалбите на тримата за промяна на мярката задържане под стража с по-лека, са неоснователни. Има доказателства, че в сложни взаимоотношения са подготвили предварително измамата. На лице е и опасност да извършат друго престъпление, да се укрият, или да попречат на разследването.
Срещу тях е повдигнато обвинение по чл. 210, ал. 1, т. 1 и 5 от НК, във връзка с чл. 209, ал. 1. Предвиденото наказание е затвор от 1 до 8 години.
При акция на сектор Борба с организираната престъпност – Стара Загора през миналата седмица, проведена под ръководството на Районна прокуратура, са извършени множество претърсвания и изземвания на територията на цялата страна. В частни домове и офиси в София, Плевен, Велико Търново и Стара Загора са открити и иззети документи на дружества от България, Испания, САЩ и Белиз, изясняващи сложния механизъм на извършената банкова измама.
Работи се по установяване и на други лица, съпричастни с банковата измама.

 

Още новини