Начало Новини Актуално Трима са задържани за източване на ДДС по сделки с ТЕЦ Марица-изток 2

Трима са задържани за източване на ДДС по сделки с ТЕЦ Марица-изток 2

Актуално
Стара Загора

Трима са задържани за източване на ДДС по сделки с ТЕЦ "Марица-изток 2", съобщиха в късния следобед вчера от пресцентъра на ОД на МВР - Стара Загора. Под ръководството на Окръжна прокуратура около 21 часа на 2 декември са арестувани 54-годишният Атанас Кръстев от Варна и двайсет години по-младият Димитър Генчев от Провадия.

На следващия ден в Раднево е задържан и 35-годишният им авер Велизар Кънчев. Със съдействието на ОД на МВР - Варна и Сливен, на 2 и 3 декември са извършени проверки на девет адреса, при които са иззети счетоводни документи, имащи отношение към престъпната дейност.
В хода на разследването е установено, че тримата задържани са осъществили неправомерно приспадане на данъчен кредит и укриване на данъчни задължения чрез 10 търговски дружества със седалища във Варна, София, Велико Търново и Свищов. Те доставяли части, технологично оборудване и консумативи на ТЕЦ "Марица-изток 2". Данните сочат, че към настоящия момент нанесената щета на държавното дружество е около 410 000 лв. Доставчиците са получили парите от топлоцентралата, но не са ги внесли в бюджета, като за да избегнат задължението, са извършили документни престъпления. От Окръжна прокуратура са поискали вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", а срещу тримата са повдигнати обвинения за престъпления по чл.212, ал.5 вр. с чл.20, ал.2 вр. с чл.26, ал.1 от НК.  
До разкриване на схемата се стига, след като през август 2009 г. Окръжна прокуратура - Стара Загора, е сезирана за нарушения на данъчното законодателство, извършени от фирми - доставчици на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД. Сигналът е подаден от ръководството на топлоцентралата, след приключила данъчна ревизия от НАП. В издадения ревизионен акт е начислен 409 737 лв. неправомерно ползван данъчен кредит по доставки, получени от няколко търговски дружества. Образувано е досъдебно производство за документна измама, което е възложено за разследване на ОД на МВР - Стара Загора.
Снощи Окръжен съд - Стара Загора, заседава по внесените от Окръжна прокуратура искания за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на тримата бизнесмени.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини