Начало Новини Актуално Три прокуратури ще проверяват обръча от фирми, добил военни имоти в Стара Загора

Три прокуратури ще проверяват обръча от фирми, добил военни имоти в Стара Загора

Актуално

Проверката, образувана от Военно-окръжна прокуратура - Пловдив, за предизборните заменки и продажба на военни имоти в центъра на Стара Загора, ще бъде разделена на три. Това гласи постановление на пловдивската военна прокуратура, изпратено до вестник Старозагорски новини в качеството му на автор на сигнала, въз основа на който започнаха проверките.

В разследването си през октомври т.г. вестникът установи, че обръч от взаиносвързани фирми - "ТЕМА" ООД, "ЛЕНА" ЕООД (преобразувана впоследствие в "Кънстракшън Енд Рипеър"), "Конкордия" ЕООД, ДБМ Трейд ЕООД, са успели да се сдобият с цели отрязъци на улици преди парламентарните избори през 2005 и 2009 г. Основните данни за сделките бяха предоставени от областния управител Йордан Николов, който след встъпването си в длъжност изисква първи справки за извършени заменки и продажби на територията на Старозагорска област в предходните два мандата.
Проверката по преписката за извършените заменки на имоти на Министерството на отбраната по ул."Свети княз Борис", бул."Митрополит Методий Кусев", ул."Христо Ботев" и бул."Цар Симеон Велики" срещу апартаменти в крайни квартали на Казанлък и Стара Загора остава във Военно-окръжна прокуратура - Пловдив, която ще продължи със събирането на данни за извършено престъпление.
Всички продажби на военните имоти, извършени преди парламентарните избори на 2009 г., на бул."Митрополит Методий Кусев", "Св.княз Борис" и ул."Хаджи Димитър Асенов" се изпращат по компетентност на Военно-окръжна прокуратура - София, тъй като сделките са били реализирани в столицата.
С придобиването на възмездното право на пристрояване и надстрояване на съществуваща сграда - балнеосаниториум "Детелина" на Старозагорските минерални бани (сега хотел "Армира") в полза на "ТЕМА" ООД, в която съдружник е Венцислав Драганов, пък ще се занимава Окръжна прокуратура - Стара Загора. Този имот е станал обект на отделна преписка, след като Военно-окръжна прокуратура е изисквала от Областната управа всички документи по проверката за заменките и продажбите в Стара Загора.
В последващи разследвания Старозагорски новини установи, че обръчът от фирми, чийто имоти сега са обект на проверки от три прокуратури, е замесен в ремонта на имота на МТСП в Стара Загора (Центъра за комплексни социални услуги), заради който падна имунитетът на Емилия Масларова.
Това би трябвало да предположи ново преразпределение на прокурорските проверки за пълно и цялостно доказване на преяждането с власт.

Още новини