Начало Новини Актуално Три пъти по-добре се усвояват средствата по европрограми в област Стара Загора

Три пъти по-добре се усвояват средствата по европрограми в област Стара Загора

Актуално

Три пъти по-добро е усвояването на средствата по европейските програми през последната година в област Стара Загора, в сравнение с останалите области в Югоизточен район. Това съобщи заместник-областният управител на област Стара Загора Галина Стоянова, която участва в първото заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район на 3 август 2010 година, предаде пресцентърът на областна управа - Стара Загора.

Констатацията е на експерти от ресорните ведомства, участвали в заседанието, на което беше отчетено, че жизненият стандарт на жителите на Югоизточен район е близо четири и половина пъти по-нисък от средния за страните от Европейския съюз. Ако средната стойност на БВП на човек в ЕС е 24 327 лв., то за района тя е 5 490 лв.
От Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че област Стара Загора е усвоила за година 26 млн. лв. по 6 спечелени проекта. По Оперативна програма Конкурентоспособност на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма спечелените проекти са 7, а по програма Развитие на човешките ресурси на Министерството на труда и социалната политика - 5. Три милиона лева по три проекта в област Стара Загора са усвоени по програма Административен капацитет на Министерството на финансите, съобщи още Стоянова след заседанието.
То се проведе под ръководството на областния управител на област Ямбол Таня Димитрова.
В заседанието участваха и областните управители на Сливен и Бургас Марин Кавръков и Константин Гребенаров, кметове на общини, представители на министерства, работнически и работодателски организации.
Участниците приеха Годишния доклад за изпълнение на Регионалния план за развитие за 2009 г., Годишната индикативна програма за плануваните дейности през 2011 г., както и Актуализирания документ за изпълнение на Регионалния план за развитие (2010-2013). Обсъди се и хода на Оперативните програми, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз, на територията на областите Ямбол, Стара Загора, Сливен и Бургас.
От първия Годишен доклад за наблюдение става ясно, че са нужни допълнителни усилия по отношение повишаване жизнения стандарт на населението в Югоизточен район. Ако средната стойност на БВП на човек в Европейския Съюз е 24 327 лв., то за района тя е 5 490 лв.
До 2013 година в Югоизточен район се предвижда работа по няколко основни приоритета - подобряване на транспортната и канализационна инфраструктура, създаване на специализирана бизнес инфраструктура, развитие на туризма и неговите алтернативните форми.

Още новини