Начало Новини Актуално Три години условно за източени 1.4 млн. лв. ДДС

Три години условно за източени 1.4 млн. лв. ДДС

Актуално

Старозагорският окръжен съд осъди Росен Василев Драгнев и Соня Гитева Драгиева на 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок. Престъплението, за което бяха осъдени, е по чл. 255, ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс за източване на 1.4 млн. лева ДДС. Присъдата може да бъде обжалвана в 14-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд, а до влизането на наказанието в сила Драгнев и Гитева остават с мярка за неотклонение "подписка".

Съдът не постанови източените 1.4 млн. лв. да бъдат върнати от извършителите на престъплението в държавния бюджет, пише вестник Старозагорски новини.
Първите стъпки към ощетяване на държавата Драгнев прави през 2002 година, когато става едноличен собственик на "Петрол груп 2000" и започва да издава фиктивни фактури между новопридобитата фирма и отдавна регистрираната ЕТ "Росен Драгнев" в областта на течните горива. Ролята на Гитева била да води счетоводството на двете фирми и със знанието и съгласието на Драгнев подписвала първичните и вторичните счетоводни документи.
Делото срещу двамата дедесари се точи повече от година. Срещу Драгнев е повдигнато и друго обвинение за ръководене и организиране на престъпна група за източване на ДДС. То обаче още не е внесено в съда.

Още новини