Начало Новини Актуално Три дни Стара Загора беше АВГУСТИАДА

Три дни Стара Загора беше АВГУСТИАДА

Актуално

Тридневният фестивал на виното и културното наследство "Августиада 2023" посрещна отново своите гости на Античен форум "Августа Траяна", Стара Загора.

За единадесета поредна година в града на липите си дават среща най-добрите изби на България, а интересни и нови кулинарни продукти правят своята премиера на фестивала. Организатори са Търговско-промишлена палата - Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора и с помощта и съпричастието на фирми и организации. 

Дефиле с претендентките за "Царица Августиада", заедно с организатори, изложители и партньори, възпитаници на Професионалната гимназия за обществено хранене „Райна Княгиня", фолклорната група от Народно читалище „Св. Климент Охридски" и представители на ресторантите в Стара Загора даде началото на тържествената вечер.

Приветствие към гостите на събитието отправи зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова. "Радвам се, че за единадесета година сме заедно. Обожавам този период на годината, защото именно през него лозята се изпълват с глъч, кехлибарените гроздове поемат своя път и не след дълго шарата се налива в бъчвите и след няколко месеца имаме възможност да се наслаждаваме на резултата", сподели Красимира Чахова. "След дълъг път, фестивалът намери своето място, което да даде възможност на всички желаещи да участват и мисля, че Античната улица е перфектна именно за него. Благодаря на организаторите Олег Стоилов и Галина Нифору за това, че полагат толкова големи усилия това събитие да се надгражда всяка изминала година и все повече изложители и любители на хубавото вино и храна да имат възможност да бъдат тук", допълни зам.-кметът.

Поздрав към посетителите отправиха и Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлената палата Стара Загора и съорганизатор, както и Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино, също съорганизатор.

В изложението са представени над 30 винарни с над 250 вина с представители от всички региони, производители на кулинарни продукти и занаяти. Фестивалът ще бъде съпроводен с богата културна програма с участието на Държавна опера Стара Загора, джаз формации от града и България и други музикални състави. Посетителите на изложението могат да дегустират вината на изложителите и да гласуват за тях според своите предпочитания.

Вината, получили най-много гласове се отличават със Знака на Августиада - образ на монета от римско време с изображение на император Каракала. Любителите на виното и кулинарията ще имат възможност да се насладят на атмосферата на "Августиада 2023" до 17 септември. Програмата на събитието може да бъде разгледана на https://www.starazagora.bg/bg/novini/programa-na-festivala-na-vinoto-i-kulturnoto-nasledstvo-avgustiada-2023

Още новини