Начало Новини Актуално Три частни болници в Стара Загора ще участват в протестите в подкрепа на медиците от Чирпан и Казанлък

Три частни болници в Стара Загора ще участват в протестите в подкрепа на медиците от Чирпан и Казанлък

Актуално

Екипите на три частни болници - МБАЛ "НиаМед", Очна клиника "Д-р Трошев" и МЦ "Св. Иван Рилски" с управител д-р Стоян Лекушев ще участват в днешните предупредителни протести под наслов "Ден на здраве - ден на протести", научи репортерът ни. В световния ден на здравето на 7 април те ще сложат лентички и за час - от 9.30 до 10.30 ч, ще спрат да работят.

Така, макар и малки по състав, екипите на частните здравни заведения ще подкрепят протеста на общинската болница в Чирпан, за което вече "Старозагорски новини" информира. На митинг в центъра на Чирпан освен работещите в болницата се очаква да присъстват и джипита и лекарите от Общинския медицински център, потвърди д-р Неделчо Тотев, директор на здравното заведение. Общинската болница в Казанлък пък ще проведе днес разширен медицински съвет, на който са поканили представители на общинската власт - кмета Стефан Дамянов и председателя на Общинския съвет Васил Самарски, информира директорът на болница д-р Кети Маналова. Тя поясни, че с участието на лекари, фелдшери, медицински сестри, представители на синдикатите и принципала на болницата ще анализират кризисната ситуация с финансирането и провежданата здравна реформа, пише вестник Старозагорски новини.  
Лекарите от двете големи областни болници - УМБАЛ и МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович", няма да протестират. "Не е време нито за празници, нито за стачки, а за работа", бе лаконичен директорът на най-голямата многопрофилна болница в региона д-р Николай Колев.
За мотивите на протестиращите днес от лекарското съсловие обобщи д-р Севдалина Пенчева от МБАЛ "НиаМед":
"Ще се включим в предупредителни протести на 7 април под наслов "Ден на здраве - ден на протест", въпреки предстоящите рокади в здравното министерство. Подчертаваме обаче, че все пак днес е първо ден на здравето, после на недоволството. Ние сме малък екип, но ще гласуваме декларация, в която ще потвърдим отново исканията на общинските и частните болници в България, които са получили парите си от Касата само за януари. Не е нормално ние да кредитираме държавата."
Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов прогнозира, че доста медици ще се включат днес в протестите, макар че част от исканията им били включени в антикризисната програма на правителството. Като важна мярка било денационализирането на НЗОК, като в управлението на институцията ще има представители на работодателите, синдикатите и държавата. Като антикризисни мерки са определени и въвеждането на електронна здравна карта за всеки пациент, а също и представяне на цялостна концепция за предстоящите реформи в здравеопазването, и то стъпка по стъпка, със срокове за изпълнението им, за която настояваха от БЛС.

Още новини