Начало Новини Актуално Три частни болници в Стара Загора работиха с протестни лентички

Три частни болници в Стара Загора работиха с протестни лентички

Актуално

Медиците от три частни болници в Стара Загора - МБАЛ "НиаМед", Очна клиника "Трошев", СБАЛ "Св. Иван Рилски", се включиха в символичния протест на Международния ден на здравето - 7 април. Екипите на МБАЛ "НиаМед" работиха със сини лентички и надпис "Ден на здравето - ден на протест", а в Oчна клиника "Трошев" - само с тъмносини лентички.

На вратите на всеки кабинет бе окачена декларацията с исканията на oбщинските и малките частни болници в България, която бе подкрепена с повече от 150 000 подписа и връчена на правителството на Бойко Борисов още през февруари.
В деня на протест обичайният ритъм на делника и в трите болници не бе нарушен, видя репортерът ни. Голяма част от пациентите, чакайки за преглед, бяха с китка пролетно цвете в ръка за празника на докторите. Те изразиха и подкрепата си към лекари и медицински сестри в техните справедливи искания. Пациентите говориха с много любов и благодарност за хората в бяло, в чиито ръце са здравето и животът им, пише вестник Старозагорски новини.
Д-р Станимир Трошев коментира, че за съжаление гилдията не била единна дори в символичния протест.

"Май за всички лекари и болници в България има протест, само за старозагорския лидер на лекарски съюз - не. Жалко, че само болницата в Чирпан и ние от частните болници се включихме в протестите. Излиза, че в държавните болници всичко е наред. Пред болестите всички сме равни. Не е нормално през април да ти преведат заработените пари за януари. Здравната каса настина трябва да се денационализира. Здравните вноски на хората си имат предназначение, не може да влизат в общия бюджет. Дано новият здравен министър се вслуша в препоръките на съсловната ни организация, на всички работещи медици и антикризисните мерки да се прецизират от експертите в тази област. Има пари в Касата, но няма обективен контрол. Въобще т.нар. здравна реформа се прави на парче, не е дообмислена и всеки нов министър въвежда свои виждания. Тук политика и партийност не трябва да има.

Още новини