Начало Новини Актуално Тревога: Самарското знаме - опасно

Тревога: Самарското знаме - опасно

Актуално

паметник Самарско знаме

Паметникът Бранителите на Стара Загора е потенциално опасен за разхождащите се в парка около комплекса, алармира Любомир Вълков, председател на СКИЦ Евразия – България - Стара Загора. Той предупреди, че при неблагоприятни метеорологични условия два от 2,5-метровите месингови щика на войниците като нищо могат да се забият в земята.

Единият от тях вече е паднал върху бетонния постамент, докато другият може да падне при по-силен порив на вятъра. Монтираните тъй наречени златни плочки върху Самарското знаме също падат, тъй като основата, върху която са залепени, е силно компрометирана. Дори и сложените при миналогодишния ремонт стъклени плочки на мястото на падналите вече представляват опасност, защото са закрепени върху нестабилна основа. Тогава бяха вложени 12 хил. лева за възстановяването на щетите по мемориала, докато тази година в бюджета на общината са заделени 26 хил. лева за ремонт на Самарското знаме.

Имаме категоричното разбиране от страна на кмета Живко Тодоров, който е съгласен, че паметникът заслужава да му се обърне специално внимание. За да е наистина качествен ремонтът обаче, трябва да е основен и да не става набързо, обясни Вълков.

Наскоро градоначалникът на Стара Загора е имал среща с проф. д-р арх. Благовест Вълков, член на творческия екип, проектирал комплекса. Той е изложил пред Тодоров, а също и пред зам.-кмета по строителството и пред Експертния съвет в Общината, своите виждания за бъдещето на паметника. Репортер на Новината се свърза с него по телефона, за да обясни препоръките си.

Действително е много лошо състоянието на Бранителите на Стара Загора. Всички ремонти, правени досега, са на парче и то без никой да потърси мнение или да съгласува действията си с авторите на паметника, коментира проф. Вълков. По думите му, това е в разрез със Закона за авторското право, според който преди всяка дейност върху творбата трябва да бъде получено съгласие от създателите й. Той е изготвил и предоставил на кмета на общината програма за поддръжка на комплекса, съгласувана с проф. Крум Дамянов, ръководител на творческия екип. В нея подробно са описани и планирани дейностите, които оттук нататък трябва да се следват.
Нужно е да има системно и планомерно отношение към паметника, а не кампанийно, защото така парите на старозагорци отиват на вятъра. Не е редно да се лепят плочки, като е ясно, че пак ще паднат. Ако някой ни се беше обадил и питал, щяхме да кажем какво да се направи, каза още професорът. Много важно, според него, е първо да се изготви експертиза на паметника, която ще струва около 5-6 хил. лв., след което да се направи и документацията му. Да се прецени реалното състояние на Бранителите...“, но от компетентни хора и специалисти, които да дадат предписания какви лепила и плочки трябва да се използват, например. Бетонните части на знамето, вечният огън и войниците трябва да се почистят и покрият със съвременни химикали. Мозайката също се нуждае от почистване, отстраняване на падащите парчета, фугите да се обработят и запълнят със специален гел, за да не прониква дъждовната вода под плочките и да руши основата им.

Бях озадачен от бетонния кръст, който е сложен допълнително в основата на комплекса. Никой не е поискал разрешение от нас за това, а самият кръст изобщо не се вписва в морфологията на паметника, каза още арх. Вълков. Той подчерта, че самият статут на Самарското знаме е като на голям архитектурен обект и за него трябва да отговарят архитекти или строителни инженери.

Информация: вестник Новината

Още новини