Начало Новини Актуално Трета година продължава делото срещу Вихър Марков

Трета година продължава делото срещу Вихър Марков

Актуално

Окръжен съд - Стара Загора, в петък отложи за пореден път делото срещу Вихър Марков. Той е обвинен по чл.321, ал.1 от Наказателния кодекс за организиране и ръководене на престъпна група за източване на ДДС. За това престъпление законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 години.

Този път причинa за отлагането беше самоотводът на две от общо трите вещи лица, които трябваше да изготвят допълнителна тройна съдебно-счетоводно-финансова експертиза, и неявяването на четирима свидетели, пише вестник Старозагорски новини.
Едното вещо лице обяви, че не притежава необходимото образование. Съдът реши, че молбата му е неоснователна, тъй като само едно от трите вещи лица трябва да бъде дипломиран експерт-счетоводител и одитор, каквото има сред тях.
Вторият самоотвод бе приет от съдията, тъй като вещото лице е в роднински отношения с наблюдаващия прокурор по делото Алексей Ангелов.
За следващото заседание ще бъде направен последен опит да бъдат редовно призовани четиримата неявили се свидетели. Ако това не стане, компетентните органи ще ги издирят и доведат принудително. Освен това ще бъде назначено и друго вещо лице, избрано от публичния списък, публикуван в Държавен вестник.
Припомняме, че разследването срещу Вихър Марков започна през април 2006 година, когато антимафиоти разбиха престъпна група, източвала ДДС. При операцията са били иззети фирмени печати, кочани с фактури, компютри, фирмени и счетоводни документи. Като помощници на обвиняемия са били уличени и други лица, които под негово ръководство са съставяли документи с невярно съдържание, отразяващи фиктивна счетоводна дейност на над 53 фирми от цялата страна. С тези документи са били източени над 15 милиона лева по ДДС.
Делото започна през 2008 година и по него трябваше да бъдат разпитани 113 свидетели. Документите по процеса са събрани в 217 тома, като сред тях има и засекретени материали.
Следващото заседание ще бъде на 17 и 18 ноември тази година.

Още новини