Начало Новини Актуално Трейс груп холд спечели най-много поръчки от оперативна програма Регионално развитие

Трейс груп холд спечели най-много поръчки от оперативна програма Регионално развитие

Актуално

Трейс груп холд спечели най-много търгове за ремонт на пътища от първата фаза на оперативна програма "Регионално развитие". Това показват данните на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ). На първия етап от програмата бяха разиграни общо 14 лота, за които са заделени 216 млн. лв.

След избора на победителите става ясно, че договорите ще бъдат за 130 млн. лв., защото има победители с оферти от 30-40% по-ниски от прогнозната стойност на АПИ.
Това е единствената програма с осигурено финансиране от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет за ремонт на пътища през тази година. Средствата по оперативната програма общо са 250 млн. евро за 613 км пътища, пише вестник Дневник.
В края на юни АПИ спря други две програми за пътни ремонти - "Транзитни пътища V", финансирана със заем от Европейската инвестиционна банка, и по кредита от Световната банка, поради липса на бюджетни средства за съфинансирането на обектите. По спрените програми общо трябваше да се ремонтират около 2100 км пътища за около 800 млн. евро.

"Трейс груп", в която мажоритарен собственик е Николай Михайлов, ще ремонтира три лота за общо 26.8 млн. лв. и обжалва още един търг. В съдружие с други фирми "Трейс" в момента строи отсечката от Стара Загора до Нова Загора на магистрала "Тракия". Преди дни спечели и търга за уличните ремонти на столичните квартали "Витоша", "Лозенец", "Средец" и "Триадица".
По два лота печелят три компании - "Инжстройинженеринг" от Варна на Пламен Стилянов (18.3 млн. лв.), "Интергрирани пътни системи - ИПС", в която мажоритарен собственик е Юлия Илиева (18.5 млн. лв.), и "Пътища и мостове" - Варна (12 млн. лв.). ИПС обаче ще прави ремонтите в съдружие с други фирми, докато останалите две печелят самостоятелно.

"Холдинг Пътища" и "Главболгарстрой Инфраструктурно строителство" взимат по един лот и то в съдружие с други фирми. "Холдинг Пътища" на Васил Божков печели ремонта на лот 14, който включва отсечките Перник - Брезник и Овчарци - Сапарева баня, заедно с "Галчев инженеринг груп" за 5.2 млн. лв. Те са дали и най-късия срок за изпълнение на ремонта от близо 3 месеца.
Този търг обаче се обжалва от "Трейс груп". "Не бяхме допуснати до отварянето на ценовата оферта и преценихме, че сме отстранени неправилно, по тази причина обжалваме", каза за "Дневник" Цветан Цонев, главен изпълнителен директор на "Трейс груп холд".
В същото време "Пътинженеринг М", която е част от "Холдинг Пътища", пък обжалва търга за Дерманци - Угърчин - Микре, който беше спечелен от варненската "Пътища и мостове". До редакционното приключване на броя от "Холдинг Пътища" не отговориха поради какви причини го обжалват. Единственият търг, спечелен от "Главболгарстрой" на Симеон Пешов, е за ремонт до село Старосел заедно с ИПС за 5.4 млн. лв.

За първи път нито един търг не е успяла да спечели шуменската "Автомагистраали Черно море", която е една от големите в бранша. Чуждите фирми също не са сред победителите от първата фаза на оперативната програма, показват още данните на АПИ. Оферти бяха подали големи чужди компании, сред които бяха гръцката "Актор", която ще строи отсечката от Нова Загора до Ямбол на "Тракия", австрийските "Алпине" и "Щрабаг", испанската "Сиес".

Въпреки че регионалният министър Росен Плевнелиев и председателят на УС на АПИ Божидар Йотов обещаха ремонтите да започнат до края на месеца, на практика това няма как да се случи, показа допитване на "Дневник" до победителите в състезанието.
Причината е, че все още не са сключени договорите с изпълнителите както за строителството, така и за надзора. Към момента има сключени само два договора на АПИ с изпълнители. Това са с "Пътно строителство" - Добрич, за Добрич - Кардам - границата с Румъния, и с консорциум "Пъстрой - ИПС", които печелят най-скъпия търг за над 13 млн. лв. в Югоизточна България, но дори и те не могат да започнат заради липсата на всички документи за започване на строителството.

Фирмите обаче декларират, че са в готови да започнат ремонтните дейности веднага. "Имаме пълна готовност и очакваме всеки момент след приключване на формалностите около сключването на договора веднага да започнем работа", каза Бистра Николова, управител на "Инжстройинженеринг". В момента се извършва т.нар. канцеларска работа, която не се вижда на пътя, а  същинската очаквам да започне най-късно през септември, каза Цветан Цонев от "Трейс". Управителят на добричкото "Пътно строителство" Валентин Зеленченко смята, че техният ремонт може да тръгне още в началото на август.

По-голямата част от фирмите са обещали да приключат ремонтите ударно за рекордно кратко време. Най-бързо ще строят "Холдинг Пътища" - за по-малко от три месеца те ще ремонтират 17 км пътища. Повечето фирми са дали срокове за изпълнение между 3 и 5 месеца. Фирмите спечелиха търгове с оферти от 30-40% по-ниски от прогнозната стойност на АПИ. Спестихме 60 млн. лв. от първата фаза на оперативната програма, отчете Божидар Йотов. Той допълни, че тези средствата ще отидат за ремонт на околовръстното шосе на София за 2-километровия участък от "Симеоновско шосе" до жк "Младост ІV". Търгът вече беше обявен, като крайният срок за подаване на офертите е до 24 август.
Търговете от втората фаза за ремонта на пътищата по оперативната програма "Регионално развитие" са планирани да бъдат пуснати през септември, каза Йотов. Това са още 15 лота с 311 км пътища с индикативна стойност от 285 млн. лв. Ако и при тези търгове се получи спестяване на средства, ще има и трета фаза, каза неотдавна министър Плевнелиев.

Още новини