Начало Новини Актуално Тракторите тръгнаха към София и спряха

Тракторите тръгнаха към София и спряха

Актуално

Протестиращите на ГКПП Капитан Андреево земеделски производители от Старозагорска и Хасковска област се присъединяват към днешния протест в София, съобщи председателят на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Хасково Тенчо Тенчев. Техниката обаче ще остане на място, а за столицата ще отпътуват няколко автобуса, уточни той.

В късния следобед вчера движението на селскостопанските машини към София бе спряно, след като зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов разговаря по телефона с колегите си, за да се продължат разговорите с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Междувременно стана ясно, че общо 170 селскостопански машини до 4 тона всяка ще бъдат разположени в центъра на София на площад Св. Александър Невски и в синята зона на площад Народно събрание. Според представителите на земеделските производители, те били съгласни да депозират и финансова сума за покриването на евентуални щети по транспортната инфраструктура. Предвижда се, ако не се постигне съгласие, протестът на земеделците в София да продължи до 8 декември.

На ГКПП Капитан Андреево днес протестът ще продължи в друг режим - два часа затваряне на пункта и един час пропускане, каза още Тенчо Тенчев. Задължително се осигурява триметрова аварийна лента за придвижване на камиони, пренасящи бързо развалящи се продукти, линейки и пожарни. Получават се задръствания, но ние обясняваме на пътуващите какви са исканията ни и в повечето случаи те ни разбират, каза Тенчев. Според него, ако се постигне съгласие за запазване на тригодишната финансова рамка, според която сектор Земеделие ще получи обещаните 570 млн. лева, протестите ще бъдат прекратени.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини