Начало Новини Актуално Трактори тръгват към центъра на Стара Загора в понеделник

Трактори тръгват към центъра на Стара Загора в понеделник

Актуално
земеделие протести

Над 150 единици тежка селскостопанска техника ще тръгнат в 10:00 часа на 21 март от околовръстното шосе в квартал "Кольо Ганчев" към центъра на Стара Загора. Моторното шествие ще се проведе в изпълнение на насрочения за тази дата по региони национален протест на българските зърнопроизводители. По този начин те ще изразят недоволството си от неизпълнението от страна на правителството на подписания още в началото на юни миналата година съвместен меморандум.

, Това съобщи председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗПБ) Радослав Христов.

"Нашият протест като цяло е насочен срещу политиката, или по-точно против липсата на качествена политика в областта на земеделието", коментира Христов. Зърнопроизводителите ще протестират и срещу липсата на ясни правила и принципи в сектора, нещо, за което земеделските стопани отдавна настояват.
Според браншовия лидер, ръководството на асоциацията е поставило подписите си под посочения меморандум с надеждата, че ще бъдат предприети действия за облекчаване на данъчната тежест и за понижаване на акцизната ставка върху използваните горива. В документа е посочено още, че правителството ще стане инициатор на промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи, както и че е поело задължение да изплати на зърнопроизводителите бюджетните субсидии до 15 март.
"Тази дата вече отмина, а ние все още не сме получили нищо", заключи Христов, цитиран от вестник Старозагорски новини.

За всяко забавено плащане на субсидии зърнопроизводители и фермери тръгват на бунт. За обществото към днешна дата е известно само какво не им е изплатено, но липсва официална информация колко пари реално са получили например миналата година най-отявлените бунтари. Крайно време е ДФ "Земеделие" да освети истинските цифри, за да стане ясно веднъж за винаги какъв е истинският статут на хората, които перманентно са в протестна готовност.

Още новини