Начало Новини Актуално Трактори тръгнаха към Капитан Андреево

Трактори тръгнаха към Капитан Андреево

Актуално

Повече от 200 селскостопански машини потеглиха вчера от Стара Загора към ГКПП Капитан Андреево, за да се включат в националния протест на неправителствените организации от сектор Земеделие. Придвижването им от кв. Кольо Ганчев до Бисер олива и завиването им обратно в посока границата създаде известно затруднение за движението, но до инциденти не се стигна.

В прочетената декларация, приета на срещата на неправителствени организации, проведена на 16 ноември, се настоява за изпълнение на договорената между правителството и браншови организации финансова рамка, според която за сектор Земеделие в Бюджет 2012 трябва да бъдат предвидени 570 млн. лв. При първото четете на Закона за бюджета сумата е редуцирана до 340 млн. лв. Декларацията е адресирана до председателя на Народното събрание, министър-председателя, председателите на парламентарните групи в Народното събрание, министрите на финансите и земеделието и храните Симеон Дянков и Мирослав Найденов, посланиците на страните от Европейския съюз и САЩ, информира вестник Старозагорски новини.

Управляващите подлагат на риск поминъка на над 500 хил. семейства... Недалновидната политика на Министерството на финансите ще доведе директно до обедняване на голяма част от населението, до загуба на работни места и на доходи от арендно плащане на 7 млн. собственици и наследници на собственици на земеделски земи, се казва в нея. Документът е подписан първоначално от лидерите на 6 сдружения в областта на земеделието, към които по-късно са се присъединили още четири. В декларацията те апелират за национално отговорно и държавническо поведение и призовават с гласа си да спасите българското земеделие, като не позволите експериментите с него да продължат.

Нямаме никакви политически искания, протестът е заради подписаната от министъра на финансите Симеон Дянков финансова рамка, заяви категорично Красимир Аврамов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Ние подписахме финансова рамка за 3 години напред, обаче още първата година тя беше орязана с 230 милиона лева. Това ще доведе до непредсказуемост на процесите в земеделието. Тази година ще трябва да ограничим до минимум разходите, защото се очертава да бъде много трудна. Развитието на есенниците не е добро, на рапицата също, доходите от селскостопанска продукция ще бъдат много ниски, коментира той. По думите му зърнопроизводителите са очаквали от европейските субсидии и националните доплащания да получат по 32 лв. на декар, но сега ще получат със 7 лв. по-малко. Според Аврамов производителите са направили компромис, като са се съгласили субсидиите да бъдат изплатени през 2012 година, въпреки че са за стопанската 2010-2011 година, направили са разходи, теглили са кредити срещу особен залог на субсидии, а като не получат подпомагането в очаквания размер, ще имат големи затруднения с връщането на заемите за отглеждане на есенниците.
Според арендатора  Цветан Берберов, който обработва 8200 декара в община Раднево, отказът на министър Дянков от параметрите на финансовата рамка не е етичен. Ние сме достойни хора, държим на честта си. Има начини да се предоговорят условията, но не с тропане по масата. Виждаме какво става, криза е, върху буре с барут сме, но и ние имаме аргументи и можем да водим разговори, смята той. Според него наистина има много крупни земеделци, но така е направена европейската програма. По думите му след 2014 година ще има нова обща европейска селскостопанска политика, която предвижда диференциране на субсидиите, но сега стои въпросът как производителите да оцелеят до тогава.
Получил съм около 75 хиляди лева, имам 180 хиляди лева кредит, коментира земеделецът. По думите му, 58 хиляди лева е инвестирал във Фадрома втора употреба, 30 хиляди лева за плуг и още толкова за дискова брана. Без техника не може, категоричен е той и обяснява, че непрекъснато се увеличават цените на торовете и препаратите за растителна защита, което се отразява на продукцията.
Част от участниците в протеста не скриха, че има крупни земевладелци, към които приоритетно се насочват субсидии. Други посъветваха журналистите да проследят пътя на зърното и да видят къде и защо се оскъпява хлябът, трети бяха недоволни от интереса към колите, които карат.
Протестиращите ще останат в района на ГКПП Капитан Андреево, без да го блокират. Общо около 3 хиляди са земеделските производители в област Стара Загора, а площите, които обработват, са над 1.1 млн. декара.

Още новини