Начало Новини Актуално Тракийският университет затваря за месец и половина?

Тракийският университет затваря за месец и половина?

Актуално
Тракийски университет - Стара Загора

Тракийският университет може да затвори предсрочно още на 17 декември, за да се спестят разходите за ток, съобщи вчера деканът на Ветеринарномедицинския факултет проф. Динко Динев. Драстичната антикризисна мярка ще се дискутира на разширен Ректорски съвет в понеделник, а после и на Академичен съвет.

"Обсъжда се семестрите да бъдат сведени до 14 седмици, така че първият да свърши на 17 декември, а изпитната сесия да започне чак на 31 януари. 47-те дни почивка във вуза, който се отоплява изцяло на ток, означават 150-200 хил. лв., спестени от големите зимни сметки. Голямото прекъсване обаче не е добре за студентите и учебния процес", коментира проф. Динев.

Предложеният разчет на просветното министерство намаляваше с още 7.6% бюджета на вуза, резнат т.г. с 20%.
По думите на проф. Динев, от 2008 г. досега бюджетът на старозагорската алма-матер е свит с около 5.5 млн. лв., което, предвид предлаганото орязване с още 1 млн. лв., поставя в невъзможност да се поддържа нормално учебната и научната дейност. Драстично е свит и бюджетът на факултета, който разполага с около 4 млн. лв. Издръжката на един студент във ВМФ пък е паднала от 4600 лв. на 2700 лв. в момента.

„Надяваме се министър Серей Игнатов да намери смелостта да направи преглед на специалностите, защото е смешно България да произвежда по 220 ветеринарни лекари на година, колкото и Англия“, заяви още проф. Динев. Той съобщи, че от Европейската асоциация на ветеринарните лекари дори са излезли с писмено становище факултетът, разкрит по нелегален начин в Лесотехническия университет, да бъде закрит.
"Да се обучават специалисти на гола поляна - без клиники и с липсващи дисциплини, е престъпление. Ако на тях им трябват 40 млн. лв., за да станат истински факултет, то ние имаме нужда само от 1 млн. лв. за модерна апаратура, което да повиши нивото на научната дейност", категоричен бе деканът. Факултетът е първият в страната с национална акредитация и вторият, тръгнал към европейска акредитация след Военноморското училище във Варна.
Заместникът му проф. Александър Павлов напомни, че трябва да се промени и порочната практика да се изчисляват университетските бюджети на брой студенти.
"Тази година ние приехме 140 редовни студенти по държавна поръчка, като имахме над 600 кандидати. Интересът към нас е висок и той е от цялата страна, а повечето кандидати посочват като първо и единствено желание ветеринарната медицина.
Иначе капацитетът на факултета, според акредитацията, е 1100 студенти общо в различните степени.

ВМФ за седми път организира Национално ветеринарномедицинско изложение "Булвет Медика". Събитието е под патронажа на министър Мирослав Найденов.

Информация: вестник Новината

Още новини