Начало Новини Актуално Тракийският университет: Загиваме, ако орежат още милион лева от бюджета ни

Тракийският университет: Загиваме, ако орежат още милион лева от бюджета ни

Актуално
Тракийски университет

Орязването на още 1 млн. лв. от бюджета на Тракийския университет за следващата година би било пагубно. Това заяви ректорът на старозагорската алма-матер проф. д.с.н. Иван Станков по повод обявеното от просветния министър Сергей Игнатов намерение да намали субсидиите на 15 предимно хуманитарни и медицински университета за сметка на вузове с инженерна насоченост.

Сред висшите училища, които ще загубят допълнително средства извън общото намаление на субсидията за висшето образование с 20%, което бе въведено през юли, е ТрУ. Според разчетите университетът ще е на минус с още 991 хил. лв.

"Това решение е драстично. То означава, че загиваме. Няма никаква логика, та ние и сега почти не можем да издържаме ветеринарната медицина", категоричен е ректорът, който свика спешно съвещание с академичното ръководство, синдикатите и главния счетоводител вчера, за да набележат своята реакция.
"По наши изчисления това са още 7.6% надолу, като ще сме с общо с 27.6% под бюджета за 2010 г. Това означава нови драстични мерки - намаляване на заплати, съкращения и орязване на издръжката във всички посоки", заяви проф. Станков.
"При всички случаи Тракийският университет ще реагира. Първо ще искаме яснота от министъра за това какво възнамерява да прави", заяви ректорът, който днес ще е на среща в просветното министерство.
Ако бъде въведена, мярката ще принуди университета да въвежда нови ограничения, от което ще страда качеството на обучение не само в скъпите медицински дисциплини. Факт е, че вузът вече няма никаква възможност да покрива допълнителни дупки.
Още в края на миналата учебна година в Тракийския университет бе въведена строга антикризисна програма, която ограничи до минимум изразходването на средства във всички звена.
Заради окастрените т.г. 20% от бюджета, на вуза се налага да пести от всички дейности - от административна, учебна и научна, дори от разходите за служебни коли и телефони. Сред 22-та пункта в антикризисната програма е и наложеният мораториум върху назначаване на административен и помощен персонал. До края на годината са отменени всички конкурси във вуза. Реже се от допълнителните възнаграждения, парите за представително облекло и от възнагражденията за наднормена учебна заетост. Въведен е и лимит за ползването на служебни коли и телефони, а персоналът трябваше максимално да използва годишните си отпуски.
От висшето училище до последно обаче държаха да не се стига до съкращения на административен и помощен персонал, както и за запазване на статуквото и при таксите за студентите за новата учебна година.

Информация: вестник Новината

Още новини