Начало Новини Актуално Тракийският университет в Стара Загора затваря за 37 дни, за да пести ток

Тракийският университет в Стара Загора затваря за 37 дни, за да пести ток

Актуално
Тракийски университет

Тракийският университет в Стара Загора ще разпусне студентите в дървена ваканция за 37 дни - от 23 декември до 31 януари, съобщи ректорът проф. д.с.н. Иван Станков след Академичен съвет на висшето учебно заведение. Решихме дните, в които ще затворим университета, да не са 47, а с една седмица по-малко, за да не се ощетяват студентите.

Надяваме се, че все пак ще направим икономии от отоплението, особено в Студентския град и Ректората, където сме изцяло на ток. Антикризисната мярка няма да важи за Медицинския факултет, защото те са регулирана професия и семестърът трябва да е от пълни 15 седмици - добави проф. Станков.

Той уточни, че на съвета е решено още спестената седмица да се отработи по-късно, а вторият семестър да е от 14 седмици. Вузът ще пести с икономии по всички пера и ще се търси всякакъв начин за повече собствени приходи.
"Ние имаме добри лаборатории, в които можем да правим изследвания на почви и храни и ще ги използваме", посочи още проф. Станков. На Академичния съвет вчера са били обсъдени таксите за ползването на лабораториите на Тракийския университет, правилата за удостояване с титлата доктор хонорис кауза, както и въпроси за учебните планове.
Ректорът е информирал колегите си и за решенията, взети на Съвета на ректорите в София. Засега от старозагорската алма-матер се въздържат да се присъединят към протестите на университетите, които излизат в стачка на 1 ноември, макар че бюджетът на Тракийския университет в Стара Загора и за следващата година е драстично намален.

Информация: вестник Новината

Още новини