Начало Новини Актуално Тракийският университет в Стара Загора навърши 15 години

Тракийският университет в Стара Загора навърши 15 години

Актуално

Тракийският университет е жизнен, устойчив, невероятно способен, отговарящ на потребностите за добре подготвени кадри и високите европейски изисквания. Това заяви по време на тържествено събрание в Драматичен театър Гео Милев - Стара Загора на 20 май ректорът проф. Иван Станков.

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, ректори на университети от страната, бивши ректори, заслужили деятели на науката, депутати, областният управител на Стара Загора Йордан Николов, кметът на града проф. Светлин Танчев, бивши ректори и университетски преподаватели, инициатори за създаването на университета бяха сред многобройните присъстващи, уважили празника. Много бяха и поздравителните адреси, изпратени до ръководството по случай годишнината.
Тракийският университет е млад, но в него има звена с над 87-годишна история, родени в Европа школи, академични ценности, предавани от поколения, има традиционно създадена академична атмосфера, която способства за усъвършенстване, самоконтрол и контрол за професионално изграждане на бъдещи специалисти. Това подчерта още проф. Станков в словото си пред гостите. В университета се обучават прекрасни млади хора, мотивирани за изграждане и високоотговорни за своята професионална роля, каза още той.
Можем за бъдем удовлетворени, че университетът се развива непрекъснато по възходяща линия, заяви проф. Иван Божков, бивш ректор, един от инициаторите за създаването на Тракийския университет. Името на старозагорския университет се произнася с респект и уважение както в страната, така и в Европа и света. Тракийският университет е член на европейската асоциация на университетите и на световната- асоциация, каза още проф. Божков.
По случай 15-та годишнина с грамоти и плакети бяха наградени създателите на университета и хората, помогнали това да се случи. От фондация Св.св. Кирил и Методий обявиха тазгодишните стипендии за студенти с отличен успех. По 1500 лв. на семестър получават Иван Иванов, Иванка Христова, Ваня Георгиева и Христина Иванова.
В рамките на празничната програма бе открита фотоизложба 15 години Тракийски университет в Стара Загора на Светлозар Недев. На 15 снимки с особена технология, която издържа и на дъжд, авторът е запечатал поредица любопитни и забележителни моменти от историята на университета. Изложбата е в Регионална библиотека Захарий Княжески.
В рамките на празника бе проведена и юбилейна научна конференция по десет научни направления. В нея се включиха 380 участници от България, Германия, Франция, Румъния, САЩ, Турция, Англия.

Още новини