Начало Новини Актуално Тракийският университет се включва в европейската програма Инкубатори в университетите

Тракийският университет се включва в европейската програма Инкубатори в университетите

Актуално
Тракийският университет се включва в Европейски алианс Зелени университети

Водородът е стратегическа област, в която Европа ще инвестира целенасочено, защото това ще помогне да бъдем енергийно независими. Говорим за цялата верига на стойност - от производството до съхранението и от транспорта до крайното потребление. За целта има достатъчно средства по програма Хоризонт Европа. Финансирането на съвместното предприятие за зелен водород за следващия програмен период е 1 млрд. евро от страна на Европейската комисия.

Същата сума е осигурена от държавите членки и частните партньори. Тези 2 млрд. евро са на разположение до 2027 г. Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел в Стара Загора. Тя откри втория ден на форум за наука и иновации, организиран от Тракийски университет под надслов Чиста енергия. Състояние и перспективи. В работата на конференцията се включи и председателя на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов.

Мария Габриел даде висока оценка на активността на ректора на университета доц. д-р Добри Ярков и подчерта, че това се вижда много добре в Брюксел. Преди началото на форума еврокомисарят съобщи пред журналисти, че за първи път в европейската стратегия за университетите стартира програма Инкубатори в университетите, чрез която студентите още от първи курс ще се докоснат до реалния свят на технологиите и пазара на труда.

Разчитам Тракийският университет в Стара Загора да бъде сред най-активните в тази инициатива, каза още Габриел. Тя уточни, че защитници на идеята ѝ са техническите университети в Копенхаген, Делфт и Мюнхен. На 23 юни българският еврокомисар организира в Брюксел първата Европейска среща на върха Образование и иновации и там ще се постави началото на Европейска мрежа на университетите, които са решили да инвестират в иновации.

Мария Габриел припомни, че програмата Еразъм + е с бюджет от 28 млрд. евро за периода 2021 - 2027 г., но ще се търси взаимодействие и с програмата Хоризонт Европа. До 2027 г. бюджетът за Европейските университетски алианси е 1,1 млрд. евро. Сега чакаме резултатите от поканата за нови университетски алианси. Знам, че Тракийският университет има много поддръжници - каза еврокомисарят.

Тракийският университет е единственият в България, който стартира Европейска университетска мрежа Зелени университети. Ние сме водещи, събрали сме екип от различни висши учебни заведения, подали сме проектната документация и чакаме през юни резултат от Брюксел. Ако той е положителен, гарантирам, че това е първата стъпка, върху която ще надграждаме, както каза г-жа Габриел - за водородни технологии, за по-чиста вода, въздух, енергия и храна - каза ректорът на Тракийски университет доц. Добри Ярков.

Сред присъстващите на форума бяха старозагорският народен представител от ГЕРБ Красимир Вълчев, областният координатор Радостин Танев и общински съветници от партията.

Пред Културен център Стара Загора беше направена демонстрация на мащабирани модели прототипи на автомобили, задвижвани с водород, и устройства за генериране на водород.

Още новини