Начало Новини Актуално Тракийският университет подкрепя академичния протест

Тракийският университет подкрепя академичния протест

Актуално
Тракийски университет

Тракийският университет е в готовност за организиране на протестни действия в защита на образованието и науката, съобщи ректорът на старозагорската алма-матер проф. д.с.н. Иван Станков. Той участва вчера в Съвет на ректорите, който излезе с обща декларация против предложения от правителството бюджет за образование за следващата година.

Тя е адресирана до министър Сергей Игнатов и до Парламентарната комисия по образование.  Ректорите настояват кабинетът да преразгледа разчетите и да увеличи средствата за издръжка на вузовете.
"С колегите бяхме единодушни, че са наложителни действия. Дали ще се присъединим към решението на СУ за протест на 1 ноември, или ще е на друга дата - при всички случаи ще изразим своето недоволство", посочи проф. Станков.

В приетата от ректорите декларация се застъпва становището на Синдикалната организация „Висше образование и наука” към КНСБ, в която се посочват четири основни искания. Те са да се осигурят 24 млн. лв. за издръжката на приетите студенти, да се осигурят 18 млн. лв. за увеличение на коефициентите за издръжка на студенти в инженерните, аграрните направления и ветеринарната медицина, да се осигурят 17 млн. лв. за научна дейност, съгласно Закона за висше образование и да се осигурят средствата за реално изплащане на стипендиите на докторантите. Така пълните искания на университетите за финансиране са в размер на 59 млн. лв. Ректорите са се обединили и около проблема за премахването на порочната практика за изчисляване на бюджетите на калпак.
Според повечето от академичните шефове, заради недофинансирана държавна поръчка малко вузове ще могат да изкарат зимните месеци без финансови сътресения. Повечето от декември разпускат студенти и преподаватели, за да пестят пари.

"На разширен ректорски съвет в понеделник подготвихме предложение Тракийският университет да затвори врати за 47 дни, като семестърът приключи на 17 декември. Предстои то да бъде внесено за одобрение на Академичен съвет на 27 октомври", посочи ректорът на Тракийския университет.

Информация: вестник Новината

Още новини