Начало Новини Актуално Тракийският университет печели проект за развитие на докторанти и млади учени

Тракийският университет печели проект за развитие на докторанти и млади учени

Актуално

За първи път Тракийският университет в Стара Загора спечели проект, който по един добър начин мотивира нашите докторанти, съобщи вчера на брифинг проф. Веселина Гаджева, ръководител на катедра Медицинска химия и биология в Медицинския факултет и ръководител на проекта.

Пълното му наименование е Разширяване на научния потенциал на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени в областите: биоорганична химия, молекулярна патология и полимерни биоматериали, за повишаване на конкурентоспособността им в приоритетните направления: нови материали, здраве и качество на живота. Стойността е 193 873 лева, уточнява вестник Старозагорски новини. Яна Димитрова и Бончо Григоров - двама от докторантите, присъствали на пресконференцията, коментираха, че работят по интересни теми в областта на биоорганичната химия за създаване на природни и синтетични антиоксиданти, които да предпазят организма от стрес след прием на лекарства и радиация. В тази връзка на 23 и 24 май във факултета ще се проведе поуъркшоп заедно с индийски учени, които работят по същите теми и проблеми. Общо 11 са докторантите - участници в проект. Избрани на анкетен принцип, в срок от 2 години те ще получават освен досегашните 450 лева по още 120. Ще участват в три курса лекции по най-съвременни теми, свързани с биоактивните полимери, молекулярната патология и биоорганичната химия. Ще има възможност да се закупят скъпи консумативи за работата им, благодарение на отпуснатите европейски средства. Младите хора ще бъдат обучавани с модерна апаратура и ще участват на важни научни форуми. Така ще бъдат мотивирани и ще имат възможност за бъдеща добра реализация, уточни проф. Гаджева.

В момента в Медицинския факултет на Тракийския университет докторантите са 28. Спечеленият проект, който дава възможности за кариерно развитие на хора с доказан научен капацитет, е по ОП Развитие на човешките ресурси към Европейския социален фонд и Министерството на образованието, младежта и науката.

Още новини