Начало Новини Актуално Тракийският университет няма да стачкува

Тракийският университет няма да стачкува

Актуално
Тракийски университет

Академичният съвет реши Тракийският университет да не участва в стачните действия на 1 ноември - Деня на народните будители, за каквито ставаше дума на Съвета на ректорите на 19 октомври т.г. - съобщи ректорът проф. Иван Станков. - Причината за това е, че университетите не са единни.

Софийският университет, който беше инициатор на организираните протести, заяви, че ще "стачкува" в университета. Синдикатите също не се произнасят и не изпълняват водещата си функция при такива случаи. Причина за оттегляне на първоначалните намерения са изявленията на премиера и на министъра на образованието, че за 2011 г. са осигурени допълнително 40 млн. лв. - по 20 милиона за средното и за висшето образование. Освен това те обещаха да не се посяга на базовия норматив за издръжка на новоприет студент от 693 лв. Ние обаче настояваме за още 18 млн. лв. за увеличаване на коефициентите за различните специалности, в които попадат и нашите - аграрно инженерство, екология, ветеринарна медицина и техническия колеж, и очакваме от общата сума поне 500 000 лева, както и 17 млн. лв. за наука, за които се пази мълчание. Ако не се дадат тези пари - няма да се примирим."
Академичният съвет е уточнил зимна ваканция от 5 седмици. Тя ще започне от 27 декември 2010 г. и ще приключи на 31 януари 2011 г. За сметка на това ще се удължи с една седмица летният семестър. Това се прави с цел икономия на отоплението, което в Студентския град и Ректората изцяло е на ток. Ваканцията се отнася за студенти, преподаватели и служители. Ще се дават дежурства. Ветеринарните клиники ще работят.
"Дървената" ваканция не касае Медицинския факултет, който е регулирана специалност и семестърът му трябва да бъде от 15 седмици.
Академичният съвет е обсъдил таксите за ползване на лабораториите на университета, учебните планове и др.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини