Начало Новини Актуално Тракийският университет намалява парите за научна дейност. И за ремонти средствата не стигат

Тракийският университет намалява парите за научна дейност. И за ремонти средствата не стигат

Актуално

Новата учебна година за Тракийския университет започна с бюджет 16 225 хил. лв., т.е. с няколко хиляди лева повече от миналата, въпреки че броят на студентите е значително нараснал - уточни ректорът проф. Иван Станков. - Субсидията се превежда на брой студенти, но коефициентът за издръжка е на база 90%, т.е. намалява се базовият норматив.

Не може да се каже колко е с точност, тъй като за различните специалности коефициентът е различен - за хуманна медицина е 9.4 , а на икономическите и педагогическите специалности е 1. Тъй като от таксите на студентите ръководството може да ползва до 30 на сто от субсидията, по този начин намаляват и собствените ни средства.
Планираните капиталови разходи през 2010 г. са много ниски, а има много започнати обекти, замразени през предишните години, притеснява се професорът. Това са общежитието, 12-и и 13-и блок, базата на Старозагорските минерални бани и т.н.
Преди няколко дни, след истинска борба, изложени аргументи и молби, Министерството на образованието, младежта и науката е отпуснало на старозагорския университет целево за общежитието около 2 млн. лв. Тези средства обаче няма да стигнат, тъй като са нужни 5 млн. лв. Предстои Академичният съвет да реши дали със собствени средства от преходните остатъци да се завършат корпусите, или да се завършват базата на Старозагорските минерални бани, или къмпинг "Лес" на морето.
"Горещ проблем през студената зима е разработването на проект по енергийната ефективност на стойност 4 млн. лв. Намерението е да започне саниране от първи до осми блок - коментира проф. Станков. - До университетското градче няма прекарана линия за газоснабдяване и отоплението е на електричество. От друга страна, дограмата на голяма част от залите и кабинетите е напълно компрометирана и въпреки огромните разходи за ток, в помещенията е студено. Там където през миналата година със собствени сили е извършено саниране и подмяна на дограмата, ефектът е много добър.
През миналата календарна година за научна дейност тройната коалиция е превела 1.5 млн. лв. След това си е прибрала парите наполовина. Тази година средствата за наука са 506 хил.лв., със 125 хил. лв. по-малко от минималните нужди, което се отразява неблагоприятно за приключване на започнатите проекти и изследвания. Това са крайно недостатъчни средства, въпреки че се афишира потребността от наука, която да помогне за излизане от кризата, споделя ректорът, цитиран от вестник Старозагорски новини.
С направените икономии през 2009 година Тракийският университет има около 4 милиона лева преходен остатък, който ще помогне по време на кризата. Ако държавата се оттласне като цяло от дъното до края на тази година и се обърне с лице към университетите, старозагорската алма матер може да се надява на по-добри времена.

Още новини