Начало Новини Актуално Тракийският университет излиза в 47-дневна зимна ваканция

Тракийският университет излиза в 47-дневна зимна ваканция

Актуално

От 17 декември 2010 г. до 31 януари 2011 г., т.е. 47 дни, ще продължи принудителната зимна ваканция, за да се спестят към 180 000 лева за ток - каза на брифинг деканът на Ветеринарномедицинския факултет в Стара Загора проф. Динко Динев. - Възможността семестърът да бъде само от 14 седмици ще се обсъжда на Академичен съвет, който ще се проведе на 18 октомври т.г.

Това е един от вариантите за компенсиране на сериозното орязване на бюджета на старозагорската алма матер.
Професорът съобщи още, че катастрофалното намаляване на бюджета за издръжка на Ветеринарномедицинския факултет ще се отразява пагубно на научната дейност, на качеството на образованието, на бита на студентите и т.н. Той се надява министърът на образованието и науката Сергей Игнатов да прояви разбиране и да се спре толерирането на "измисления" преди 10-15 години Ветеринарномедицински факултет в Лесотехническия институт, който е на "гола поляна" - без клиники, без преподаватели и др. За неговото създаване са необходими над 40 милиона лева, а за старозагорския факултет, който е 85-годишен - само 1 милион лева, за да закупи необходимата апаратура и пръв в България да получи европейска акредитация, информира вестник Старозагорски новини.
Деканът се похвали, че ще се изпълни планът по собствените приходи на факултета в размер на 661 000 лева. Това обаче надали ще облекчи безкрайно тежкото финансово състояние.
Кръгла маса ще обсъжда проблемите и перспективите на ветеринарномедицинското образование и професия. Дискусията ще се състои на 15 октомври т.г. от 10 часа в заседателната зала на Тракийския университет. Основните теми са "Ролята и мястото на средното ветеринарномедицинско образование в системата НВМС", "Съвременното състояние на ветеринарномедицинското висше образование - възможности и посоки на развитие; Оптимален годишен прием по специалността и др. Кръглата маса е част от VII национално медицинско изложение "Булветмедика" '2010, което се провежда на 15 и 16 октомври в Стара Загора. В него ще участват 16 фирми - 11 от които се занимават с търговия на ветеринарномедицински препарати и лекарства, а 5 предлагат апаратура. Тракийският университет също ще има щанд.
"Булветмедика" '2010 ще се проведе под патронажа на земеделския министър д-р Мирослав Найденов, който е възпитаник на Ветеринарномедицинския факултет.

Още новини