Начало Новини Актуално Тракийският университет иска нов прочит на рейтингите. Академичният съвет заседава по становището на ръководството

Тракийският университет иска нов прочит на рейтингите. Академичният съвет заседава по становището на ръководството

Актуално
Тракийски университет

Ако се коригират критериите при формирането на рейтинговата система и се използват обективни данни, то Тракийският университет ще излезе много по-напред в класацията, заяви ректорът на старозагорската алма-матер проф.д.с.н. Иван Станков. Днес той ще излезе пред Академичния съвет на вуза с подробна информация за рейтингите, анализ и становище.

"В него много конкретно сме се спрели на всички отделни индикатори, формиращи резултатите в системата, както и какви грешки са допуснати. То вече е изпратено до Министерството на образованието, до Постоянната комисия по образование в парламента, както и до комисията, подготвила рейтинговата система. Ние настояваме възраженията ни да бъдат приети и грешките да бъдат отстранени. В нея има много нереални неща - като формираните на базата на анкети показатели, които носят цели 47% от крайния резултат. Дълбоко се съмняваме, дали изобщо такива проучвания са правени на място и колко са анкетираните. Но не е възможно критерият за престиж на нашите студенти да ни носи 0.78%, а на Софийския университет - 48%, а по престиж на завършилите - 2.1% при 65% за СУ", коментира ректорът.

До момента ръководството на ТрУ няма отговор на възраженията в изпратеното становище.
"На последния Съвет на ректорите обаче ние настояхме рейтинговата система да не се прилага тази година, както и разпределението на бюджетните субсидии да не се определя от нея. Дори вузовете с по-високи оценки се съгласиха това да не се случи през бюджетната 2011 г.", допълни още проф. Станков.

Първа рейтингова система на висшите училища у нас бе представена в началото на ноември от министъра на образованието Сергей Игнатов. Според създателите й, целта й била потребителите да могат да класират вузовете по свой вкус и по този начин да изберат къде да учат.
Въз основа на заложените в системата 51 индикатора в момента потребителите могат да направят различни класации на висшите училища по отделни специалности и показатели.
На днешния Академичен съвет на ТрУ предстои да бъдат гледани общо 15 точки, сред които корекция в разпределението на субсидията за вуза и въпроси около университетските издания.

Информация: вестник Новината

Още новини