Начало Новини Актуално ТРАКИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ОТ БЪЛГАРИЯ В МРЕЖАТА "ТРИ МОРЕТА"

ТРАКИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ОТ БЪЛГАРИЯ В МРЕЖАТА "ТРИ МОРЕТА"

Актуално

На 16-ти май в полския град Люблин, Тракийският университет - единствен от България, се присъедини като основател на Мрежата от университети "Три морета".

Вълнуващото събитие стана възможно след покана от Католическия университет „Йоан Павел II“ в Люблин, Споразумението беше подписано от министъра на образованието и науката ПшемиславЧарнек, от ректора на Католическия университет „Йоан Павел II“ в Люблин преп. проф. Мирослав Калиновски и от представители на 12-те университета от Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Унгария, които са част от Инициативата на трите морета.Тракийският университет бе представен от доц.д-р Дарина Заимова, като участието на висшето училище от Стара Загора бе заявено още през 2021 г. от ректора проф.д-р Добри Ярков с включването му в конференция "Инициативата "Три морета" - единство, иновации, свързаност" в рамките на българското домакинство на проявата.

Инициативата "Три морета" обединява 12 държави - членки на ЕС, които представляват почти една трета от площта на съюза, като в тези страни живеят 111 милиона европейски граждани.

„Ако инициативата „Три морета“ е създадена, за да развие нашите страни, които имат много общи дейности по отношение на инфраструктура, икономика, финанси и всеки аспект, тя не може да бъде развита в дългосрочен план и ефективно без научна основа“, каза министър Чарнек преди подписване на споразумението. Мрежата ще има за цел провеждането на съвместни научни изследвания и инициативи, както и установяването на директни връзки между наука, икономика, социален живот, хуманистични и религиозни аспекти.Важен елемент е и създаването на обща научна и културна идентичност на региона, подчертаването на тяхната субективност на фона на други образователни и научни проекти в Европа, като същевременно се запазване на националната самобитност.

Регионът между Балтийско, Черно и Адриатическо море, благодарение на иновациите в образованието и науката, има потенциал да бъде технологичен лидер. С подписването на споразумението и като съосновател на Мрежата от университети, Тракийският университет първи дава пример за изпълнението на поставените цели.

 

Още новини