Начало Новини Актуално Тракийските гробници край Казанлък – под ключ за туристи

Тракийските гробници край Казанлък – под ключ за туристи

Актуално
туризъм в Казанлък

Казанлъшките тракийски гробници са недостъпни за туристите. От всички тях за посетители са отворени само две - копието на Тракийската гробница в Казанлък и могилата Голяма Косматка край град Шипка. Останалите 13 проучени могили не работят. Една от тях е Оструша, която е сред най-красивите в Долината на тракийските царе. Изградена е от 5 правоъгълни и едно кръгово помещение.

Вътре има два монолитни каменни блока - всеки тежи 60 тона. Таванът на гробницата е с прецизно издялани елементи с портрети и фигури на хора, животни, цветя. Цялата тази красота обаче остава скрита за туристите, тъй като гробницата е заключена. Единственното, което може да се види там, са буренясали треви, телена ограда и зелен фургон, на който ви приветства надпис: “Посещението на гробницата е по предварителна заявка“. Този надпис видяха Ирина и Димитър от Пловдив, които са тръгнали на разходка, за да разгледат тракийското наследство, но, в крайна сметка, се озовали пред заключения катинар на Оструша.
„Разочаровани сме, как може да се рекламира нещо като туристически продукт, а да бъде затворено“, не крие огорчението си Ирина. Димитър пък споделя, че доста се е лутал, докато намери гробницата: “Никъде няма указателни табели, въртяхме се дълго, докато стигнем дотук“, казва мъжът. Двамата недоумяват защо не са отворени голяма част от могилите, за да може да се види това, което е вътре.

Ирина и Димитър са само една малка част от „изпъдените“ туристи. На ден оттук минават стотици гости от България и чужбина, които обаче си тръгват разочаровани, че не са успели да се докоснат до богатото тракийско наследство и от спомена за заключения катинар.

Според директора на Историческия музей Искра д-р Косьо Зарев, гробниците са заключени заради липса на пари, тъй като по-голяма част от тях не са социализирани. За да се случи това, трябват милиони“, категоричен е той. А дотогава туристите ще ги гледат само на снимки.

Междувременно в събота първият дипломат на Кралство Норвегия у нас Нейно превъзходителство Тове Скарстейн разгледа три от гробниците и посети местния Исторически музей в Казанлък, придружавана от зам.- министъра на културата Тодор Чобанов. Пред Дарик радио посланик Скарейстен заяви, че е възможно Норвежкият фонд за подпомагане и възстановяване на европейското културно наследство да подпомогне възстановяването на културни паметници от древността в Долината на тракийските царе. По думите й, в момента с българското правителство се уточняват приоритетните области, в които ще действат различните проекти. "Когато приключим със споразумението, ще обявим показателите за потенциалните кандидати", каза тя.

Информация: вестник Новината

Още новини