Начало Новини Актуално Тракийски университет започва изследвания на почви и растения

Тракийски университет започва изследвания на почви и растения

Актуално

На 5-ти юли, в рамките на Норвежка програма за сътрудничество с България - проект: Оценка, намаляване и предотвратяване на замърсяването на въздуха, водата и почвата в регион Стара Загора, ще бъдат взети първите проби от почви и растения, както следва: 9:00 часа – парк Пети октомври, до общината и от 9:30 часа – парк Александър Стамболийски (Алана).

След това, пробонабирането ще продължи по график, утвърден от ръководдството на екологичния проект, съобщиха от Екоцентър Стара Загора.
Проектът е разработен от група учени от Аграрния факултет на Тракийски университет под ръководството на проф. Цанко Яблански и е насочен към опазване на околната среда по програма за международно сътрудничество между Кралство Норвегия, България и Румъния. Общата стойност на проекта е 637 000 евро.
Със средствата са оборудвани специализирани лаборатории в университета, които разполагат с най-модерната за целите на проекта техника. Лабораториите бяха посетени от проф. д-р Ролф Давид Вогт от Държавния университет, гр. Осло и проф. Бишал Ситаула Университета по естествени
С помощта на прецизен апарат започва изследване на взетите проби от почви, въздух, вода, растения и животни, за да се установи дали има наличие на тежки метали.

Още новини