Начало Новини Актуално Тракийски университет ще икономиса 45% електроенергия след саниране с европейски средства (видео)

Тракийски университет ще икономиса 45% електроенергия след саниране с европейски средства (видео)

Актуално

Тракийски университет икономиса 45% саниране европейски средстваТракийски университет ще бъде изцяло саниран по проект Подобряване на образователната инфраструктура, финансиран по ОП Регионално развитие. Общата стойност е 4,405 млн. лева, от които 4 млн. лева са безвъзмездна помощ, съобщи изпълняващият длъжността ректор проф. Иван Въшин. Над 30-годишната дървена амортизирана дограма ще бъде подменена с PVC 5-камерна дограма и стъклопакет.

Ще бъде поставена топлоизолация на подовете и фасадата. Фирмата, която е спечелила обществената поръчка, е Булстрой груп ООД - София.

Висшето учебно заведение в Стара Загора реализира проект, в рамките на който беше изцяло сменена осветлението с енергоспестяващо. С дейностите по санирането университетът ще икономиса около 45% електрическа енергия. На година той плаща около 700 000 лева за ток. За декември, когато през половината месец студентите са били във ваканция, сметката е 129 000 лева, съобщи доц. Добри Ярков.

Освен прилагането на мерки за енергийна ефективност, ще бъде инсталиран асансьор и преустроен санитарен възел за хора с увреждания. Ще бъде изцяло модернизирана университетската библиотека, която ще бъде една от малкото в страната с работни места за незрящи хора.

Проектът, който предстои да бъде реализиран, е с продължителност 24 месеца. След 2 години Стара Загора ще разполага с модерен студентски комплекс, каза още проф. Въшин.

Той се надява дотогава бизнесът да откликне на призива на академичното ръководство и да съдейства за завършването на православния храм Св. Паисий Хилендарски, който се намира пред университета. За целта са необходими около 15 000-20 000 лева, но дарението може да бъде направено и под формата на строителни материали, добави проф. Иван Въшин.

Проектът на храма е дарение от арх. Ваня Тончева.

Банкова сметка
Църковно настоятелство - храм Св. Патриарх Евтимий - Стара Загора
Банка ДСК - Стара Загора, фонд Църкви и манастири
IBAN: BG84STSA93000005734285
BIC: STSABGSF
За храм Св. Патриарх Евтимий, Тракийски университет

Венета Асенова

Още новини