Начало Новини Актуално Тракийски университет откри Новата учебната година

Тракийски университет откри Новата учебната година

Актуално
Тракийски университет

Областният управител на Стара Загора Йордан Николов беше гост на тържеството по повод началото на новата учебна година в Тракийския университет в Стара Загора. Тази година за първи път прага му прекрачват 1 560 студенти от България и 372 от 22 различни държави.

Използвам тържествения повод, за да припомня, че тук, в областния център Стара Загора имаме много неща, с които категорично и гордо сме на картата на Европа. И една от емблемите на града и региона е именно Тракийският университет, каза в приветствието си Йордан Николов, съобщиха от пресцентъра на областна управа.

Той пожела на студентите и академичния състав да продължат достойно „традицията на първостроителите на университета и многото преподаватели от различните факултети, които са вложили труд, усилия и вдъхновение през годините”.

В академичното си слово ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков съобщи, че в него има факултети и специалности с 90-годишна история. Във висшето учебно заведение работят 613 преподаватели, от които 52 професори и 204 доценти по програми, изцяло съобразени с европейските изисквания.

Гости на тържеството бяха заместник-министърът на здравеопазването д-р Кирил Добрев, старозагорските народни представители Нели Калнева, Живко Тодоров, Иван Колев и Евгений Желев, кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев и др.

Тържеството, което се проведе на открития форум на Тракийския университет, започна с народни танци в изпълнение на академичния танцов ансамбъл Траки. Старозагорският митрополит Галактион благослови старта на новата учебна година.

Още новини