Начало Новини Актуално Тракийски университет организира работен екосеминар

Тракийски университет организира работен екосеминар

Актуално

Втори работен екосеминар по Норвежката програма за сътрудничество с България Innovation Norway ще се проведе на 27 и 28 май на Старозагорски минерални бани. Той се организира от Аграрния факултет на Тракийски университет - Стара Загора и е в рамките на проекта Оценка, намаляване и предотвратяване на замърсяването на въздуха, водата и почвата в регион Стара Загора.

Той беше спечелен преди година от Тракийски университет - Стара Загора и е насочен към опазване на околната среда по програма за международно сътрудничество между Кралство Норвегия, България и Румъния. Проектът е разработен от група учени от Аграрния факултет под ръководството на проф. Цанко Яблански. Общата стойност на проекта е 637 000 евро. 540 000 евро са грант от Норвежка страна.
Със средствата са оборудвани специализирани лаборатории в университета, които разполагат с най-модерната техника за изследване на наличие на тежки метали, за анализ как различни замърсители влияят върху въздуха, почвите, водите и живата природа.
В семинара на Старозагорските минерални бани ще участват проф. д-р Ролф Давид Вогт от Държавния университет, гр. Осло и проф. Бишал Ситаула Университета по естествени науки, гр. Оз, които са партньори по проекта.

Още новини