Начало Новини Актуално Тракийски университет има капацитет да въведе специалността Биотехнологии

Тракийски университет има капацитет да въведе специалността Биотехнологии

Актуално
Иван Станков Стара Загора

Програмата, заложена в досегашния 4-годишен мандат на ръководството на Тракийски университет - Стара Загора, е изпълнена над 100%, съобщи по време на отчета си пред медиите ректорът на висшето учебно заведение проф. Иван Станков.

Разкрити са два нови факултета - Стопански и Технически, както и две нови специалности - Рибовъдство и аквакултури и Бизнес икономика. В университета се изучават 26 специалности в 14 направления, въведени са и 6 нови магистърски програми.

В Топ 12 000 на наблюдаваните университети в света, висшето учебно заведение в Стара Загора е било през 2007 г. на 6 401-о място, а през 2011 г. - на 4381-о място и на 6-о място при българските държавни университети. Университетът кандидатства за европейска акредитация за ветеринарната медицина и предстои последното становище на международните експерти.

Броят на кандидатстващите се е увеличил с 25% спрямо предходния мандат, когато ректор беше проф. Светлин Танчев. С 50% е увеличен и броят на студентите по държавна поръчка. С 60% са се увеличили и студентите - от 4026 души през 2007 г., на 6472 души през 2011 г., каза още проф. Станков.

Преподаватели и студенти в Тракийски университет са работили по 440 проекта. Изградени са много специализирани лаборатории. Една от последните е Централна научно-изследователска лаборатория, в която се правят изследвания, насочени към подобряване качеството на живот, чрез оценка на качеството на различните категории храни и значението им за човешкото здраве.

На 23 ноември в Тракийски университет ще се проведе Общо събрание за избор на ново ръководство. До момента единствен кандидат е настоящият ректор проф. Станков. Ако бъде избран за втори мандат, ще работи за укрепване на съществуващите звена и за разкриване на нови специалности, като приоритетна е специалността Биотехнологии. В Медицинския колеж ще се въведе специалността Кинезитерапия.

Проф. Станков каза още, че по време на мандата му, независимо от орязания бюджет, всяка година университетът е приключвал с преходен излишък. За 4 години заплатите на преподаватели и технически персонал са се увеличили с 30%.

Още новини