Начало Новини Актуално Трайчо Трайков: Системите за управление на бизнеса повишават ефективността

Трайчо Трайков: Системите за управление на бизнеса повишават ефективността

Актуално
Трайчо Трайков

Внедряването и ефективното използване на различни системи за управление на бизнеса води до по-ниски производствени разходи, по-висока производителност при намалена себестойност, нарастване на печалбите, елиминиране на неефективните бизнес процеси. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който откри конференцията Системи за управление на бизнеса. Форумът се проведе под патронажа на МИЕТ, съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство.

Модерните системи за управление на бизнеса дават не просто по-добра организация, а начин за интелигентно управление на компаниите, каза още Трайков. По неговите думи внедряването на такива системи е важно за развитието на всяка фирма и за конкурентоспособността на икономиката като цяло.

Според доклада на Световния икономически форум за глобалната икономика 2011 – 2012 г., България се нарежда на сравнително доброто 50-то място по отношение на технологичната си готовност. Имаме забележителен резултат за достъп до скоростен интернет (18-о място), достъп до широколентов интернет (40-о място) и брой на интернет потребителите (51-о място). Доброто развитие на мрежата за достъп до интернет стимулира бързото развитие на множество компании, които разработват продукти в областта на информационните и комуникационните технологии. Ние стимулираме този растеж, който се основава на индустрии с висока добавена стойност, каза министър Трайков пред участниците във форума. Статистиката обаче отчита и притеснителното класиране на България едва на 127-о място по внедряване на високи технологии във фирмите.

Това е една от причините, които ни дадоха основание да префокусираме ОП Конкурентоспособност и да подкрепим със значителен ресурс технологичната модернизация на фирмите в приоритетни сектори и обикновено това са процедурите, които се радват на най-голям интерес, каза още министър Трайков. Досега по тези процедури са сключени 503 договора за близо 394 млн. лева. Освен, че съдействат за модернизация на производството, проектите по тези процедури са и стимул за развитието на бизнеса на разработчици или доставчици на системи за управлението му. В крайна сметка ефектът от това е предлагане на повече и по-качествени решения за внедряване в предприятията.

Сред успешните процедури по Оперативна програма Конкурентоспособност са и тези за покриване на международно признати стандарти и въвеждане на системи за управление, стана ясно още по време на форума. Министър Трайков илюстрира това с пример от наскоро приключилата такава процедура, по която бяха получени 1 270 проектни предложения. В момента те са в процес на оценка.

По думите на министър Трайков големият интерес на компаниите е знак, че те виждат потенциал за своето по-добро развитие, внедрявайки нови системи за управление.

Още новини