Начало Новини Актуално Трайчо Трайков представя позицията на България по ядрената безопасност

Трайчо Трайков представя позицията на България по ядрената безопасност

Актуално
Трайчо Трайков

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще участва в министерска конференция по ядрена безопасност на 20 и 21 юни във Виена. Тя e по инициатива на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия МААЕ Юкия Амано по повод аварията във Фукушима и необходимостта от спешни мерки за повишаване стандартите за ядрена безопасност.

В деня на откриването обръщения към делегатите ще направят генералният директор на МААЕ Юкия Амано и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ. 

В рамките на втората пленарна сесия министър Трайков ще представи българската позиция по темата. Той ще очертае значението на ядрената енергетика за страната ни и региона, натрупания български опит в сектора и реалните мерки, които се прилагат за повишаване сигурността на ядрената централа в Козлодуй. 

Виенският форум е своеобразно продължение на състоялата се преди десет дни в Париж аналогична среща на енергийните министри, която обсъди план от спешни мерки за повишаване стандартите за ядрена безопасност, предложен от френското председателство на Г8. Във Виена се очаква този документ да бъде разгледан, както и да започнат активни разговори за определяне на стандарти за безопасност на новите ядрени мощности.

В рамките на конференцията се предвижда да се приеме и министерска декларация за ангажиментите на държавите и на МААЕ в областта на ядрената безопасност.

Още новини