Начало Новини Актуално Трайчо Трайков: Имаме повече инвестиции в перспективни сектори на икономиката

Трайчо Трайков: Имаме повече инвестиции в перспективни сектори на икономиката

Актуално
Трайчо Трайков връчва сертификат

До края на юли тази година инвестициите в промишлеността, енергетиката, транспорта, комуникациите, високите технологии са повече спрямо същия период на 2009 г. и на приблизително същите равнища спрямо 2010, 2008 и 2005 г. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на церемонията за връчване на сертификат за инвестиция клас А на Луфтханза Техник София ООД.

Статистиката отчита 550 млн.евро реални вложения за периода януари – юли 2011 г. (това не включва върнатите заеми на най-големите фирми към компаниите –майки в чужбина). Сериозно намаление е отчетено в секторите на недвижимите имоти и строителството.

По думите на министър Трайков това е обнадеждаващ факт и показва, че правителството е на прав път по отношение на избрания модел за икономическо развитие на страната – приоритетно насърчаване на сектори с висока добавена стойност, които осигуряват устойчив растеж и конкурентоспособност на икономиката.

Луфтханза Техник София ООД получи сертификат за инвестиция клас А за своя проект за реконструкция и разширение на база за обслужване и ремонт на самолети на летище София. Това е вторият сертифициран проект на дружеството. Разширяването на базата е на стойност 25.4 млн. лева и след завършването й ще бъдат разкрити 180 нови работни места за висококвалифицирани специалисти. С реализирането на проекта фирмата ще разполага с най-големия цех от този вид в Европа.

За нас е важна както възможността за ръст на икономическата активност, така и новите работни места за висококвалифицирани млади хора, които ще бъдат разкрити с реализирането на този проект, каза министър Трайков по време на церемонията. Той допълни, че в момента правителството води разговори с инвеститор, който планира да изгради в София европейски център за обучение на пилоти. По този начин столичното летище се утвърждава като регионален хъб както в транспортния сектор, така и в свързаните с него услуги. Това се случва на фона на нарастваща инвестиционна активност, което дава надежди за трайно подобряване на икономическата среда в страната, каза още министър Трайков.

В момента България е класирана във финалната тройка на държави, сред които ще бъде избрано мястото за базиране на три нови проекта - за аутсорсинг на IT услуги, за производство на автомобилни компоненти и за производство на транспортна техника, стана ясно още по време на церемонията.

Германия традиционно е сред водещите инвеститори у нас – за последните 15 години германски дружества са инвестирали 2.7 млрд. евро в българската икономика. Това е пример за оценката, която един от водещите инвестиционни партньори на България дава на условията за бизнес в страната, подчерта министър Трайков. Като пример за тази оценка той акцентира и върху резултатите от ежегодната анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара. В нея германските компании у нас отбелязват положителни перспективи за развитието на икономиката и възможностите за инвестиции.

Още новини