Начало Новини Актуално Тръгна подписка против сливането на двете болници

Тръгна подписка против сливането на двете болници

Актуално

В МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Стара Загора, тръгна подписка против сливането на двете болници по инициатива на двата синдиката. Това съобщи местният председател на КНСБ д-р Атанас Бадов. "Нашите колеги са категорично против обединението ни с Университетска болница (УМБАЛ), тъй като то няма да донесе нищо положително за нашата болница", коментира д-р Бадов.

На същото категорично мнение е и колегата му от болничната структура на КТ "Подкрепа" Петър Ялъмов, пише вестник Старозагорски новини.
Синдикалистите не знаят кой точно предлага въпросното сливане и към днешна дата определят ситуацията като "казал-рекъл". От Министерството на здравеопазването (МЗ) по принцип лансираха намерението си за реформа в здравеопазването, свързана със създаването на 6 или 8 високотехнологични болници, в които държавата ще направи сериозни инвестиции. Но към днешна дата от там не са излезли с официален документ, че чрез сливане на УМБАЛ и МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" в Стара Загора ще бъде създадена Университетска високотехнологична многофункционална болница. По-скоро от МЗ коментират, че сливането на двете болници ще е доброволен акт, становище за което трябва да дадат управителният орган на МБАЛ, Община Стара Загора и Областната управа. От друга страна, сред болничните среди се коментира, че исканото сливане е заложено в един проект, разработен от местен представител на държавна институция, който смятал да го прокара в МЗ.
Единствено ясна към днешна дата е позицията на УМБАЛ и Медицинския факултет. На нарочна пресконференция в петък (25 юни) изп.директор на УМБАЛ д-р Кирил Добрев, деканът на МФ доц.Мая Гълъбова и ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков изразиха своята подкрепа за сливането на двете лечебни заведения в Университетска високотехнологична многопрофилна болница. Аргументите, които бяха изтъкнати пред медиите, бяха свързани с възможността да се кандидатства по проекти за европейско финансиране, възможността да съществува Медицинският факултет и поддържането на високо ниво на апаратурата и лабораториите там, както и с "уникалния шанс на гражданите да се лекуват и за лекарите да работят ефективно". Де факто тази пресконференция отприци недоволство в МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович", която е една от най-големите в страната, с добра база, традиции и работещи структури. През МБАЛ годишно минават над 25 000 пациенти, а в УМБАЛ - 8900, и проблемът не е свързан с локален шовинизъм.
През последното десетилетие почти стана традиция всяко едно правителство, което дойде на власт, да зачеква темата за обединението на двете държавни болници в Стара Загора. За разлика от НДСВ например, ГЕРБ даже закъсня с предложението.
В годините се лансираха всевъзможни проекти и задгранични пари, които буквално щяха да завалят, ако обединението на двете болници стане факт, но всеки опит в тази насока завършваше с фиаско. Сега отново темата се поставя на дневен ред и напрежението сред хората в бяло започна да ескалира. Първата негова проява е стартиралата подписка в МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович", но тя няма да е последната. Синдикатите там обмислят в близките няколко дни да проведат срещи с политическите сили, депутатите от Старозагорски избирателен район и Общинския съвет на Стара Загора, след което ще излязат с нарочна декларация. "Не е изключено да организираме и подписка сред гражданите срещу сливането на двете болници", каза още д-р Бадов.
В МБАЛ са убедени, че Стара Загора трябва да бъде един от 6-те (или 8-те) града, в които ще бъдат създадени високотехнологични многопрофилни болници, но са против начина, по който това се лансира в общественото пространство.

Още новини