Начало Новини Актуално Тръгна делото срещу турския шофьор Али Саръ, убил шестима на пътя

Тръгна делото срещу турския шофьор Али Саръ, убил шестима на пътя

Актуално

Старозагорският Окръжен съд даде ход на делото срещу Али Саръ, обвинен за тежката катастрофа на 6 март 2009 г., при която загинаха четирима дванайсетокласници от ГПЧЕ Ромен Ролан и две румънски гражданки. Делото ще продължи да се гледа и в петък, 29 октомври.

Още в началото на вчерашното заседание пред съда бе представена подписка от 700 старозагорци, настояващи за бърз и справедлив процес. Съдебното заседание обаче се забави с близо 15 минути заради адвокатите на потърпевшите, които не бяха облечени в тоги. По-късно се появи друга пречка - липсата на преводач от румънски език.

Разпитът на явилите се свидетели премина драматично. Споменът за трагичната случка отново върна лентата назад и дори разплака румънеца Георге Аврам, пътувал в катастрофиралия автобус. Близо час продължи препитването, като през цялото време той настоятелно обясняваше, че не помни много, защото е спял през почти целия път от Букурещ до Стара Загора.
В спор прерасна и разпитът на свидетеля Тодор Иванов, който дори бе обвинен в измама от адвоката на подсъдимия. Бившият вече пътен полицай разказа, че два дни преди катастрофата е съставил акт на Али Саръ за превишена скорост. Тогава по път Бяла - Русе турският шофьор е засечен да се движи с 31 км/час повече от разрешеното.
Исмет Барокчу, един от собствениците на превозващата фирма "Стар Туризъм", обясни, че автобусите са имали специални устройства - тахографи за ограничаване на максималната скорост. На местопроизшествието обаче не са били намерени нито тахограф, нито застраховката на превозното средство! Оправданието на Барокчу бе, че устройствата и документите са били в чанта, която е била открадната. Ден след инцидента турският бизнесмен е бил на мястото на катастрофата и дори забелязал празни бирени бутилки. Прокурорът по делото Алексей Ангелов заяви, че Барокчу си противоречи с предишните си показания в полицията.
Според обвинителния акт, Али Саръ е причинил по непредпазливост смъртта на четирима дванайсетокласници от Езиковата гимназия и две румънски гражданки. Наказанието, което грози турския шофьор, е от 5 до 15 години лишаване от свобода. Според прокурор Ангелов, ако автобусът се е движел с обозначената скорост 50 км/час, е щял да се размине с леката кола. Петорната автотехническа експертиза е категорична, че инцидентът е заради високата скорост на автобуса. Той се е движел със 105 км/час, при ограничение 50 км/час. Нито загиналите 18-годишни момчета, нито шофьорът на автобуса са били употребили алкохол. Досега делото бе отлагано на два пъти заради неявяването на свидетели, както и непознаването на обвинителния акт от подсъдимия Али Саръ.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини