Начало Новини Актуално ТПП - Стара Загора представи проекти подкрепени от бизнеса в Регионалeн форум Бизнесът – сила за добро

ТПП - Стара Загора представи проекти подкрепени от бизнеса в Регионалeн форум Бизнесът – сила за добро

Актуално
1 3 200618Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД на ООН) проведе днес регионален форум в Стара Загора, в който участваха местните организации и компании, работещи за корпоративна социална отговорност. Партньори на форума са Община Стара Загора, Търговско-промишлена палата - Стара Загора и КонтурГлобал Марица - изток 3.
Българската мрежа на Глобалния договор на ООН е най-активната организация в страната в сферата на корпоративната социална отговорност и устойчивото развитие. Тя е обединение на отговорни компании, образователни институции и неправителствени организации. Функционира като част от световната инициатива на Глобалния договор на ООН и е национална партньорска организация на водещата европейска мрежа за КСО - CSR Europe.
Приветствие към форума отправи зам.-кметът на Общината Йордан Николов и благодари на организаторите запровеждането му в Стара Загора.
Корпоративната социална отговорност е обществено отговорна дейност, тя не е задължение или индулгенция, не е благодеяние. Ние откликваме на предизвикателствата на обществото, длъжни сме да инвестираме свои средства, за да докажем кауза, каза Огнян Тодоров, председател на Българската мрежа. Бяха представени и проектите, по които Мрежата работи през тази година.
Участниците във форума обсъдиха силата на колективните проекти и партньорството като успешен подход за положителна промяна в обществото. Голямото богатство на нашия регион е доброто партньорство между институции и организации, заяви Олег Стоилов, председател на УС на ТПП - Стара Загора. Той представи няколко социално отговорни проекти, по които работи Палатата в партньорство с бизнеса, местната власт и неправителствения сектор. Основният приоритет е дейността за развитие на професионалното образование и дуалното обучение. Стоилов разказа за участието на старозагорски училища и фирми в проекта ДОМИНО. Стара Загора е водеща в реализацията на проекта и участниците в него се увеличават всяка година. По думите му еманацията на работата за издигане авторитета на професионалното образование е Областната панорама, която се проведе за седми път тази година. В нея участваха гимназии и партньорски фирми, за пръв път бе проведен и Ден на отворените врати за предприятията.По проекта Помощ за деца с ортопедични проблеми, който се осъществява с помощта на известната ни тенисистка Мануела Малеева и швейцарския лекар Бруно Франие помощ са получили вече над 1200 деца с проблеми. В него са се включили и швейцарски банкови служители, които даряват средства за реализацията му. Фестивалът на виното и културното наследство АВГУСТИАДА съчетава представянето на последните достижения във винарството и кулинарията с културно-историческото наследство на хилядолетна Стара Загора. Над 800 деца от 25 клуба са участвали в проекта Детски игри Старозагорски олимпийски надежди. Търговската палата е реализирала и инициативата на дървообработващото предприятие Средна гора за сертификация на горските територии по стандарта FSC. Олег Стоилов говори и за проектите за развитие на биоикономиката в Стара Загора, както и за популяризиране на водородното гориво и водородните технологии.
Зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова също подчерта, че съвместната работа на местна власт, бизнес и неправителствени организации в Общината дава възможност за осъществяване на различни проекти в полза на общността. Тя представи проекта за пролижение на иновативна технология в помощ на деца аутисти и Джаз форума в Стара Загора, които се осъществяват с подкрепата на КонтурГлобал Марица-изток 3.
За Дарителския кръг и възможностите за събиране на средства в помощ на различни проекти говори Даниела Димитрова, председател на Обществен дарителски фонд Стара Загора.
Представители на компаниите КонтурГлобал Марица-изток 3, Загорка и ЗараЛаб разказаха за своите проекти свързани с корпоративната социална отговорност.

 

 

{gallery}bsd2018{/gallery}

Още новини