Начало Новини Актуално ТПП - Стара Загора и Конфиндустрия България ще работят съвместно в интерес на бизнеса

ТПП - Стара Загора и Конфиндустрия България ще работят съвместно в интерес на бизнеса

Актуално
Конфиндуствия

Директорът на Конфиндустрия България Федерико Каси и представители на сдружението на италианските предприемачи в България проведоха среща с ръководството на Търговско-промишлена палата - Стара Загора. Двете организации представиха дейностите си и обсъдиха конкретни възможности за сътрудничество по отношение на работа по съвместни проекти и инициативи и организиране на Кооперационни срещи между членовете на двете работодателски структури.

Конфиндустрия България обединява около 250 италиански фирми, които осигуряват работа на 20 000 души и имат общ годишен оборот в размер на 1,5 млрд. евро.

Представляваме големи организации като Уникредит Булбанк, Енел, Едуардо Миролио, но така също и малки и средни предприятия, съобщи Федерико Каси. Конфиндустрия България е член на Конфиндустрия, която е сред основните индустриални конфедерации в Европа и представлява над 150 000 предприятия и има водеща роля при представянето на интересите на италианските производители.

Целта на посещението на италианската делегация в Стара Загора е да представи пред ръководствата на Търговско-промишлена палата, на областна администрация и на общината, възможностите на асоциацията, както и да се запознае с условията за сътрудничество и за съвместен бизнес.

Искаме да поставим основите за едно сътрудничество с местните фирми, както по отношението на бъдещи инвестиции, така и по отношение на реализиране на съвместни проекти и инициативи между фирми-членове на Търговско-промишлена палата - Стара Загора и сдружението на италианските предприемачи, каза директорът на Конфиндустрия България.

Стара Загора има голяма традиция в промишлеността, също така разполага с високо квалифицирани кадри в областта на електрониката, на информатиката. този регион винаги е бил много стратегически за нас. Не случайно в района на Стара Загора е Енел и Гуала, която инвестира в Казанлък. Установихме, че има интересни възможности за по-голямо сътрудничество между българските фирми, които действат в този район и италиански фирми, които се намират в съседни райони, но са заинтересовани да развиват търговски отношения, или взаимодействие с общините от областта, коментира още Федерико Каси.

Той подчерта, че в момент на криза по-важно за България е да задържи инвеститорите, отколкото да се хвърлят усилия за привличане на нови. България трябва да засили в момента индустриалния потенциал, с който разполага и да се направи така, че дружествата, които са вече тук - да останат, да печелят и да продължават да се развиват.

Директорът на сдружението на италианските предприемачи препоръчва да се променят правилата при участие в обществени поръчки, както и при оценяването на проекти, кандидатстващи за европейско финансиране, но е оптимист, че има воля за това от страна на българските власти.

Ще отстояваме заедно с местните структури и фирми, това, което е свързано с подбора на фирмите, на които да бъдат възложени обществените поръчки, да функционира действително, така като трябва.
Едно добро усвояване на европейските фондове, на обществените поръчки - това означава 1, 2, 3 % от Брутния вътрешен продукт. Това е богатство, което никой не може да си позволи да загуби категоричен и италианският предприемач.

Според него проблемът не е толкова в корупцията, а в правилата. При последната фаза по мярка Технологична модернизация на фирмите по ОП Конкурентоспособност, са изключени огромно количество проекти заради малки бюрократични грешки. На практика, са одобрени проекти с ниски нива. Това е проблем за българската икономика, защото се финансират не тези фирми, които са значими и заслужават, а тези, които не допускат грешки при попълването на формулярите. В тази връзка много разчитаме на министър Томислав Дончев, който е много активна и дейна фигура, че ще подобри сега действащите правила. Това ще подобри и българската икономика, подчерта още Федерико Каси.

Първите двустранни срещу между фирми-членове на Търговско-промишлена палата - Стара Загора и Конфиндустрия, ще се проведат през юни.

Конфиндустрия Стара Загора Италия Конфиндустрия ТПП - Стара Загора Италия Конфиндустрия Стара Загора Конфиндустрия Италия

Още новини