Начало Новини Актуално Тотю Младенов: Никой няма да загуби дни от отпуската си

Тотю Младенов: Никой няма да загуби дни от отпуската си

Актуално
Стара Загора

Веднага след края на ваканцията на Народното събрание министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов ще се срещне с депутатите от ГЕРБ, за да ги помоли да инициират уточняващи корекции в Кодекса на труда заради отпуските, съобщи самият той, предаде econ.bg.

Причината е, че след решението на Конституционния съд в края на ноември, който отмени част от промените на правителството за нов регламент за почивките, в основния трудов закон се получиха противоречащи си текстове. Така например остана в сила предложението да ползваме целия полагаем годишен отпуск, като само 10 дни могат да се прехвърлят за следващата година по преценка на шефа. Същевременно обаче в текста продължава да пише, че отпускът за 2010 г. важи в рамките на следващите 2 години - до края на 2012 г. От социалното министерство продължиха да твърдят, че ако човек има повече от 10 неизползвани дни, той ще загуби разликата до 10-те, информира вестник "24 часа".
Водещи специалисти по трудово право са категорични, че давността е водещо право, и според записаното и в кодекса, и в решението на Конституционния съд никой нищо няма да загуби в рамките на двете календарни години.
По този повод социалният министър коментира, че ресорното министерство не може да прави никакви тълкувания на решението на Конституционния съд, както и че отпускът за 2010 година важи до края на 2012 година. Младенов по този случай апелира: Не трябва да се допускат истерии. Никой нищо няма да загуби.
Фирми започнаха обаче да притискат хората си, истерия обзе и самите работници.
Отговор на въпрос, зададен от гражданка на сайта на МТСП за губене на права, допълнително повиши напрежението. Тогава стана ясно, че всички неползвани дни платен годишен отпуск от 2010 г. нататък няма да могат да се вземат, а ще могат единствено да се заплащат при напускане на работа.
Действително неясноти има, но министерството на труда не може да прави каквито и да било тълкувания, обясни Младенов. Според него не било много коректно да се правят нови наредби и подзаконови актове. Най-точно ще бъде проблемът да се изчисти с нови поправки в самия Кодекс на труда, с които да се уточнят неяснотите, получили се в резултат на намесата на конституционните съдии.
След новите поправки ще стане ясно и как точно занапред ще се правят задължителните графици за годишни почивки във фирмите.
Съществува една-единствена трактовка по отношение на отпуските и тя се споделя от всички уважавани юристи в България, коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той обясни: Времето до 1 август подлежи на старата регулация - няма давностен срок за ползването на отпуск. От заработения от 1 август до 31 декември 2010 г. можеш да отложиш само 10 дни отпуск. Ако имаш повече дни, трябва да ги ползваш до края на годината.

Още новини