Начало Новини Актуално Тошиба ще строи слънчева централа край Ямбол

Тошиба ще строи слънчева централа край Ямбол

Актуално
Соларен парк край Ямбол

Японската компания Тошиба ще започне да изпълнява нвестиционната си програма със строежа на 10-мегаватова слънчева централа в България. Мястото е избрано близо до Ямбол. Фотоволтаичният парк ще бъде изграден за около 37,5 млн. евро и се предвижда да заработи още през следващата финансова година.

Мощността на съоръжението ще бъде достатъчна за захранването на 2000 домакинства с ток, съобщи Ekipnews.
Компанията няма да задържи собствеността на централата, а вместо това смята да я продаде на местни финансови фондове и инвеститори.  Японците планират да построят 8 големи слънчеви централи в Европа до 2015 г. Опитът в областта на соларната енергия може да осигури добри позиции на компанията също на италианския и на американския пазар. До 2016 г. Тошиба очаква тези инвестиции да донесат приходи от около 1,8 млрд. долара.

Преди дни стана ясно, че слънчева централа ще се появи и край добруджанското село Средина, Генерал Тошево. По план фирма Пи Ви системс ще изгради парка за три години. Инвестицията е на стойност 59 млн. лв.
Досега в България са инсталирани общо около 10 мегавата слънчеви паркове, припомниха от фотоволтаичната асоциация. Повечето проекти обаче са малки, работят със соларни модули до няколко киловата. Според асоциацията до края на годината в България реално могат да заработят до 30 мегавата от фотоволтаични електроцентрали.

Още новини