Начало Новини Актуално Тонове боклук чакат да бъдат прибрани в събота и неделя

Тонове боклук чакат да бъдат прибрани в събота и неделя

Актуално

За 24 и 25 април Oбщината и фирма "Нелсен Чистота" организират за пореден път голяма пролетна акция под наслов "Заедно да почистим Стара Загора". Новото през тази година е, че сред инициаторите са и 700 ученици от езиковата гимназия "Ромен Ролан". Тяхната зона на действие ще бъде парк "Загорка" и река Бедечка.

Те вече са огледали замърсените места, вида и обема на отпадъците и са разпределили пространството за почистване. Стартът ще бъде даден в събота в 9.30 часа.
Организаторите призовават всички граждани да се включат активно в акцията и да изчистят от тоновете смет междублоковите пространства, зелените площи и градини, дворовете на училищата и детските заведения, спортните площадки и историческите паметници. На пресконференция вчера началникът на административните бюра Елка Бонева съобщи, че за всички желаещи са осигурени чували и ръкавици. Общинските служители ще почистват парк "Бранителите на Стара Загора", Станционната градина и ул. "Индустриална". На призива за участие са се отзовали и всички директори на училища, които са заявили и районите, които ще почистят.
През двата дни на пълни обороти ще работят и всичките 250 служители на фирмата-концесионер "Нелсен Чистота". Зам.-управителят Стоян Димитров информира, че ще има интензивно извозване на боклука, като за целта в акцията ще се включат допълнително 12 коли. Той призова гражданите, които имат едрогабаритни и строителни отпадъци, да се обадят на тел. 638418 или на GSM 0898/538071, за да им бъдат доставени контейнери. За услугата старозагорци няма да платят нито стотинка, а освен това работници на фирмата ще придружават и товарят контейнерите. От "Нелсен Чистота" имат готовност да осигурят и 3 фадроми за почистване на междублоковите пространства, пише вестник Старозагорски новини.
Впрочем стартът на голямото пролетно почистване вече е даден, заяви зам.-кметът Белчо Белчев. Ликвидирани са няколко нерегламентирани сметища в селата Кирилово, Арнаутито, Могила, Преславен, на ред е Хан Аспарухово, а до края на май групи по почистването ще минат през всичките села на общината. Независимо от оскъдния бюджет '2010, са заделени 200 000 лева за закупуването на бобри и контейнери предимно за селата, каза Белчев. И призова за активност, тъй като през миналата година в акцията са участвали едва двайсетина граждани.

Още новини